Navigace: Vladimír Slavík > Co se děje u sousedů > Co píší naši sousedé - červenec 2015

Co píší naši sousedé - červenec 2015

 

Vratimovské noviny.

Vratimov a Hrabová měli v minulosti mnoho společného. „ Ratimovská fabrika“ dávala zaměstnání mnohým našim občanům, využívalo se železnice z Vratimova do Ostravy, děti ze  Závodí i z  Hrabové chodily do školy ve Vratimově. Mnoho chlapců z Hrabové hledalo nevěsty ve Vratimově a naopak.

Postupně se tyto vztahy vytrácely. Vlivem organizačních a jiných  změn měla časem  Hrabová blíže k Ostravě.

V současné době prostřednictvím internetu je možné sledovat dění i u našich vratimovských sousedů. Mají tam časopis, který přináší mnoho zajímavosti i pro naše občany.

V červencovém čísle Vratimovských novin starostka Vratimova paní Dagmar Hrudová píše o následující záležitosti: V těsné blízkosti zdejší mateřské školy vytvořili park, ve kterém se mají děti učit zásadám ekologie a lásce k přírodě. Zelené plochy parku vybavili různými stavebními prvky, informačními tabulemi  a dětskými atrakcemi, jaké můžeme v menším měřítku vidět i u nás v Hrabové na zahradě MŠ na ulici V. Huga. Vše je řešeno s ohledem na bezpečnost dětí i na nutnou odolnost proti působení počasí. Poměrně vysoké náklady na realizaci parku byly z větší části uhrazeny z fondů EU.

O tom, zda zahrada bude otevřena veřejnosti, se dlouho debatovalo. Nakonec bylo rozhodnuto,že se to riskne. Zahradu tak mohou využívat k odpočinku i dospělí a především děti z blízkého sídliště.

Další nformace, která stojí za pozornost, má název „Druhy odpadu a kam s ním“. Občané jsou poučeni o kontejnérech na různé druhy odpadu na území Vratimova.  Příkladně: do modrého kontejnéru u městského úřadu, na ulici K Hájence a v Horních Datyních se vkládá textil a boty, vše suché a v igelitových pytlích.

Vratimovské noviny si vzpoměly i na 600. leté výročí upálení Mistra Jana Husa a v rubrice „Vzpomínáme“ je upomínka příbuzných na blízké zemřelé vč. fotografií.

V Nové Bělé, Paskově a v městském obvodě Ostrava -  Jih místní časopisy v červenci nevyšly, mají tam prázdniny.

            28. 7. 2015.  V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma