Navigace: Vladimír Slavík > Co se děje u sousedů > Co se děje u sousedů (březen - duben 2015)

Co se děje u sousedů (březen - duben 2015)

 

Nová Bělá.

V dubnovém vydání Novobělského zpravodaje je informace, že pěvecký sbor „Novobělské babičky“ oslavil desetileté jubileum. Organizace „Český svaz žen“ v Nové Bělé se má čím chlubit.

Tradiční je u našich sousedů vítání jara. Letos se uskutečnilo v prostorách kolem Myslivecké chaty. Součástí oslav byla i soutěž pro děti a dětská opera „Dvanáct měsíčků“.

Ve zprávě o průběhu obecního plesu se čtenáři dozví, že v tombole byla mimo jiné pečená kýta, 2 kubíky palivového dřeva a lístky na MS v ledním hokeji. Sponzoři plesu byli místní podnikatelé.

Myslivecké sdružení oznámilo, že v honitbě mají 48ks srnčí, 126ks zaječí, 162ks bažantí a 8ks koroptví zvěře.

Ve videogalerii přibylo 7 DVD vč. záznamu z vítání občánků, z vítání jara a ze zasedání zastupitelstva.

V inzertní části je informace, že hostinec „U Balcara“ zahájil rozvoz obědů místním zájemcům za 75 Kč, nabízí se malířské a natěračské práce, čistění komínů, garážová vrata, ploty a pletivo včetně montáže.

Paskov.

V dubnovém Paskovském zpravodaji mimo vzpomínky pamětníků na Osvobození r. 1945 je obsáhlý článek místostarosty o tom, co se připravuje v letošním roce na úseku výstavby, dopravy i v dalších oblastech. Buduje se bezpečnostní kamerový systém, v Oprechticích se ukončí oprava Kulturního domu, pokračuje oprava paskovského zámku, zřizuje se bezplatná právní poradna, připravuje se stavba nové sportovní haly. Ve čtenářské rubrice jsou informace o akci „Ukliďme Česko“. Ve společenské rubrice jsou jména a příjmení nových občánků a rozloučení se zemřelými občany.

V inzertní části nabízí paní Batková na ul. Kirilovova 106  chlebovické brambory a krouhané zelí, základy badmintonu naučí děti trenér M. Zeman, fólie všeho druhu pro zahrady nabízí firma PORTAFLEX.

 

Vratimov.

Na webových stránkách mě zaujalo „Oznámení o výběrovém řízení“, podle kterého město Vratimov vyhlašuje prodej nepotřebných pozemků. Otvírání obálek provede k tomu určená komise, jediným kritériem je výše nabídnuté ceny.

V březnovém čísle Vratimovského zpravodaje je zveřejněno rozdělení úkolů a zodpovědnosti mezi místostarosty a plány práce kontrolního a finančního výboru.

V dubnovém čísle je informace o průběhu „Hovorů s občany“ v Horních Datyních se zastupiteli z této části města.

V inzertní části  občané Vratimova  připoměli  veřejnosti památku  svých zesnulých příbuzných.

 Ostrava – Jih.

V březnovém čísle Jižních listů mě zaujal proslov pana starosty, ve kterém podrobně vysvětlil význam akce „Ukliďme Česko“ a vyzval občany k aktivní účasti.

Další zajímavé informace i pro občany Hrabové: V provoze je opět kino Luna, začíná rekonstrukce obchodního centra „Odra“. Článek z historie s názvem: „Jak se žilo na haldě v Hrabůvce“.

 Podrobné informace o činnosti finančního výboru zastupitelstva.

V inzertní části se občané dozvědí o možnostech bezplatného odvozu a likvidace vraků, inzeruje se koupě a prodej bytů, cvičení pro těhotné, rehabilitační cvičení pro seniory a pěvecký koncert za účasti Yvety Simonové, Evy Pilarové a dalších.

Zkušenosti sousedů, které by bylo žádoucí uplatnit i v Hrabové:

V Nové Bělé je to především jejich videoprezentace na DVD. Je jedinečná v celé Ostravě a stojí za shlednutí. Výborný nápad, svědčící o kreativitě zdejších zastupitelů.  V inzertní části je zajímavá nabídka na prodej a rozvoz obědů z restaurace „U Balcara“. Možná, že by zajímala i některé občany Hrabové.

V Paskově v místních novinách místostarosta podrobně informuje občany i důležitých věcí. Místostarosta Hrabové se drží úspěšně v anonymitě a občanům Hrabové nemá co říci. Z  inzertní části může být pro občany Hrabové zajímavá nabídka na prodej brambor a zelí.

Ve Vratimově zastupitelé z Horních Datyní opět pořádají „Hovory s občany“. Umím si představit podobnou akci v Hrabové – třeba s názvem „Zastupitelé hnutí „Ostravak“ zvou občany na besedu o plnění svého volebního programu".  Za pozornost stojí i zveřejnění plánů práce kontrolního a finančního výboru zastupitelstva. V inzertní části je jako vždy rubrika „Vzpomínáme“.

  V městském obvodě Ostrava- Jih je inspirativní zpráva v místním časopise o činnosti finančního výboru zastupitelstva. Umím si představit podobnou rubriku v „Hrabovských listech“ s informacemi o činnosti naších výborů a komisí. Myslím, že „soukromé“ weby Hrabové by to uvítaly, vznikl by jim prostor pro další zajímavé zprávy.

            20. 4. 2015. V. S.

 

 

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma