Navigace: Vladimír Slavík > Co se děje u sousedů

Co se děje u sousedů

Vybral jsem tři  informace z  nedaleké Staré Bělé, které mohou být zajímavé i pro občany Hrabové.

V červnovém čísle Starobělského zpravodaje je zpráva, že Rada schválila dodatek ke smlouvě o dílo s firmou HOCHBAU na opravu přístřešků zastávek MHD za cenu  1 632 312 Kč bez DPH.

Opravy  zdejších  zastávek  MHD začaly již v roce 2018. Dřívější zděné byly nahrazeny modernějšími  a nyní se tato akce dokončuje.

Ve Staré Bělé nečekali na ukončení nekonečných diskusí o tom, zdali je vlastníkem čekáren MHD město, dopravní podnik nebo obec,  a i když nemají tak vysoké  finanční prostředky jako Hrabová, uskutečnili z vlastních peněz modernizaci těchto čekáren.  Místní radní vnímají, že ne všichni občané se přepravují z místa A do místa B vlastními auty, ale  mnozí také autobusem. Příklad, hodný následování.

V uvedeném čísle Starobělského zpravodaje je i další   zajímavá informace. Zdejší Rada nedávno rozhodla provést revize nájemných smluv a zvýšit  nájem v obecních bytech na 70 – 90 Kč/m2. Zdejší obecních bytů (mimo byty s pečovatelskou službou ) je pouze 15,  vesměs podkrovních, a slouží  většinou jako „startovací byty“.  Takže starobělští radní sledují vývoj  cen stavebních prací a výdělků  a přizpůsobují tomu i výši nájmu v obecních bytech. Opět příklad, hodný následování.

Třetí informace se týká rovněž bydlení.  Ve středu obce, naproti Sokolovny stojí poměrně rozměrný  patrový dům, který má zajímavou historii. V třicátých letech minulého století zde ostravský hoteliér postavil  objekt  s několika pokoji s honosným názvem  „Hotel Zlatý jelen“.  Podnikatelský záměr  byl neúspěšný, dům po roce 1945 přešel s různým využitím do vlastnictví  města a po sametové revoluci do soukromých rukou.  Nynější vlastník s finanční podporou státu připravuje jeho přestavbu na bytový dům s cca dvanácti sociálními byty.

Po schválení tohoto záměru místní samosprávou se zvedla vlna odporu okolních obyvatel,  kteří se obávají přistěhování tzv. nepřizpůsobivých osob z širokého okolí. Asi se v této záležitosti uskuteční petice protestujících občanů.

Zdá se, že řešení bytové situace těch potřebných není snadné  ani ve Staré Bělé.

29. 6. 2019    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma