Navigace: Vladimír Slavík > Co se stalo 29. listopadu 1267

Co se stalo 29. listopadu 1267

 

V publikaci „Historie obce Hrabová“ (editor Martin Slepička) jsem si na str. 12 přečetl:

„Otázka první písemné zmínky o Hrabové doposud vyvolává mezi badateli i samotnými občany Hrabové řadu nejasností. Dle našeho názoru lze souhlasit se staronovou tezí, že nejstarší zmínku o Hrabové můžeme nalézt již v testamentu olomouckého biskupa ze Schauenburku  z 29. listopadu 1267“.

Součásti této závěti je i seznam majetku  biskupství, ve kterém je uvedena i ves  Grabowa.

Dlouho nikdo nepochyboval, že ctihodný biskup Bruno měl na mysli současnou Hrabovou, ležící mezi Paskovem a Ostravou.  Tak je to napsáno v kronice Hrabové, sepsané v roce 1922 tehdejším místním kronikářem Zdeňkem Olivou. Tak je to napsáno v publikaci „Dějiny Ostravy“ z roku 1967. Mnoho let nikdo nezpochybňoval, že první písemný doklad o Hrabové pochází z roku 1267.

Pak ale někteří historikové se snažili tento výklad zpochybnit a vesnici  Grabowa ztotožňovali  s osadou „Hrachovec“ u Valašského Meziříčí.

Konečný verdikt nad tímto sporem byl vynesen na konferenci historiků, která se uskutečnila 12. října 2017 v Rožnově pod Radhoštěm.  Výsledky jednání byly zveřejněny  v časopise Spektrum Rožnovska pod názvem „Historici rozbili mýtus“. Bylo konstatováno, že ves Grabowa, zmiňovaná v závěti biskupa z roku 1267 je dnešní Hrabová u Ostravy. Takže podle nejnovějších bádání dnes, 29. listopadu 2018,  uplynulo 751 let od první písemné zmínky o existenci naší obce.

Živě si představuji našeho biskupa, jak ve svém příbytku v Olomouci diktuje písaři testament  a příští den vyjíždí v čele svého vojska do války proti pohanským Prusům. Konec listopadu je volen záměrně, úroda je sklizena a první mrazíky zpevnily povrch tehdejších komunikací.

Výprava však nebyla příliš úspěšná a v únoru následujícího roku se biskup Bruno vrátil živ a zdráv nazpět do Olomouce a chopil se opět vlády nad svými državami včetně vsi Grabowa. Svou moc a své jmění pak ještě rozšiřoval dalších 13 let, než v roce 1281 ve věku cca 60 let zemřel.

Pro ty občany Hrabové, kteří se systematicky  zajímají o  minulost naší obce,  jsou argumenty současných historiků (alespoň v to doufám) přesvědčivé.  Některé místní "konzervy"  však stále  preferují datum "vzniku Hrabové " na  2. srpna 1297 a poukazují na listinu, řešící pozemkové spory o hranici na řece Ostravici. I v této listině se uvádí název  Hrabová. Takže podle těchto několika jedinců si  letos  připomínáme ne 751, ale  721 let od první písemné zmínky o existenci Hrabové.

Tyto názory na "křestní list Hrabové" by se  měly  s konečnou platností sjednotit. A to i z praktických důvodů. Jaké numero se uvede na plakátech při nejbližších jubilejních oslavách „vzniku“ Hrabové?

29. 11. 2018     V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma