Navigace: Vladimír Slavík > Co si slibuji od nového zastupitelstva (3)

Co si slibuji od nového zastupitelstva (3)

 

Vhodné by bylo upravit některé kapitoly Jednacího řádu zastupitelstva, platného od 23.9. 2020.  A to především tyto:

Článek 14 - Výbory zastupitelstva, bod 3:  Text „Jednání výborů se řídí Jednacím řádem“ nahradit textem „Výbory jsou povinny do 1 měsíce od jejich ustavení zveřejnit na webových stránkách městského obvodu  Jednací řád výboru".  Zdůvodnění:  Dřívější text „Jednání výborů se řídí jednacím řádem“ nevedl výbory k  vypracování  Jednacích řádů  s odůvodněním, že povinnost jejich vypracování není  jednoznačně  stanovena.

Článek 14 - Výbory zastupitelstva,  nový bod 6:  „Usnesení z výborů zastupitelstva se zveřejní do deseti dnů po jejich schválení na webových stránkách městského obvodu. Zdůvodnění: V dřívějším volebním období  byla tato usnesení zveřejněna na webových stránkách městského obvodu často s velkým zpožděním.

Článek 15  - Organizačně technické záležitosti, bod 5:  Termín zveřejňování usnesení a zápisů z jednání zastupitelstva na webových stránkách městského obvodu.  Text v  bodě (5) „ zápis zveřejnit bez zbytečného odkladu na webových stránkách obce“ nahradit textem „ do patnácti dnů po ukončení  zasedání zastupitelstva“.  Zdůvodnění:  Zápisy z jednání zastupitelstva byly obvykle zveřejňovány s neúměrně velkým zpožděním.

 Závěr HN: Z nepochopitelných důvodů koaliční představitelé nového zastupitelstva schválili nový Jednací řád zastupitelstva již na ustavujícím zasedání. Proč se tak spěchalo?   Vhodnější by bylo učinit tento krok až po důkladné diskusi v zastupitelstvu a také po vyjádření občanů.  K této diskusi by  byly vhodné Hrabovské listy. Přitom SNK Hrabované mají ve svém  volebním programu napsáno: Bod č. 8: „Zvýšení zapojení občanů do dění v obci a  aktivní komunikace samosprávy s občany“ a bod č. 9: „Maximální informovanost občanů a transparentnost“. Doufám, že i v tomto případě platí "špatný začátek - dobrý konec".

31. 10. 2022         V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma