Navigace: Vladimír Slavík > Diskuse k článku "Bobr - zachránce Pilíků"

Diskuse k článku "Bobr - zachránce Pilíků"

 

 Článek  s názvem "Bobr - zachránce Pilíků" jsem napsal do Hrabovských novin 19.4.2020. Reagoval na něj Ing. J.D. na FB Ostrava-Hrabová   takto:

 „Voda se do Pilíků dostává díky tomu, že je tam stále přečerpávána čerpačkou odpadních vod. Provoz čerpačky však má skončit do konce letošního roku“.

S bývalým zastupitelem a dokonce i  místostarostou Ing. J.D. mám následující problém. Snaží se vzbudit dojem, že všemu rozumí, ale často zveřejňuje velmi závadějící a ne zcela ověřené  informace.

 Je tomu tak i v případě  Pilíků. Příčinu vidím v tom, že si neprostudoval  příslušné podkladové materiály. Konkrétně  studii  Ing. Martina Šmolky, která  byla základem  i  pro  závěry příslušné EIA, řešíci budoucnost Pilíků.   

 Ing. J. D. informuje čtenáře FB Ostrava - Hrabová, že čerpačkou Pilík 3 se do Pilíků čerpávaly a stále ještě přečerpávají  odpadní  vody. Není to pravda. Čerpačka Pilík 3  vždy sloužila  (a stále slouží) k přečerpávání tzv. vod průsakových, a ne vod  odpadních.  Odpadní vody  ze sociálních zařízení Dolu Paskov a ze všech okolních objektů a provozoven vytékaly  a stále vytékají   do Pilíků rourou, zaústěnou do nádrže  Pilík 4 na jejím jižním konci.  V této nádrži a následně v nádrži č. 5 se dokončuje jejich dočištění působením přírodních vlivů. Tyto odpadní vody byly v minulosti významným způsobem zřeďovány technologickou vodou z uhelného prádla Dolu Paskov,  Přebytečná voda  (již zcela nezávadná) pak přetékala  do Ščučí. 

A nyní k informaci Ing. J.D.  o tom že „provoz čerpačky má skončit do konce letošního roku“.  Věnuji  se problematice Pilíků poměrně dlouho a velmi podrobně, ale nic takového mi není známo. Ze všech oficiálních dokumentů vyplývá, že OKD mají  povinnost udržovat provoz  čerpačky Pilík 3  až do konečného vyřešení  všech vodohospodářských problémů těchto nádrží, a to  bez časového omezení.

Tento článek jsem napsal zcela záměrně tímto „agresivním“  způsobem. Veřejnost by  již nyní měla uvažovat o tom, koho  podpoří v příštích volbách. Určitě ne nezodpovědné „kecalisty“  typu Ing. J. D.

  Zamlouvají se mi  občané typu Jiřího Skalského, Květoslavy Hrabovské, Kristiny Ospalíkové, Jiřiny Kelnarové, Alicy Strnišťové,  Milana Slívy, Martina Veselého, Martina Krejčíčka, Jany Václavíkové, Jany Batelkové, Ivo  Richtera, Václava Fajfra, Jaroslava Mintěla,  Milana Mináře, Petra Źižky.  To jsou občanky a  občané, kteří by měli v budoucnu rozhodovat o všech důležitých záležitostech v naší obci. .

24.4.2020    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma