Navigace: Vladimír Slavík > Diskuse o Hrabové roku 2040

Diskuse o Hrabové roku 2040

 

K mému včerejšímu článku zaslal komentář  pro Hrabovské noviny člen Klubu přátel Hrabové, spolupracovník HN pan Mgr. Rostislav Gromnica, ročník1984, který působí jako pedagog na Matičním gymnasiu v Ostravě. Jeho pohledu na současnost i budoucnost Hrabové si velmi vážím. I když některá jeho  stanoviska pokládám za příliš radikální.  Je to pohled příslušníka mladé generace na záležitosti, které by měly zajímat mnohem širší okruh našich spoluobčanů. Ale bohužel, nezajímají.  Nyní k vlastnímu textu Rostislava Gromnice:

Ze srovnání rozvoje a vybavenosti okolních obcí a městských částí Hrabová nevychází vůbec dobře. Nemáme kulturní dům, školka je v dezolátním stavu, prostory pro lékařskou péči jsou nevyhovující, stejně jako parkování na Šídlovci. Chybí sportovní hala. Ale chybí i základní věci jako je kanalizace na jižním konci Hrabové nebo kvalitní internetové připojení. Zjednodušeně řečeno zatímco jinde staví a investují, my sekáme trávu. A to vše i přes nadstandardní příjmy z průmyslové zóny. Snad alespoň předimenzovanou dopravu pomůže řešit město Ostrava, od kterého se někteří zastupitelé chtějí odtrhnout.

Co je pro mě ještě více zarážející, že představitelé politických stran a sdružení v Hrabové nemají ani rozumnou a reálnou vizi do budoucna. Petrem Žižkou byli osloveni  představitelé ODS, ČSSD, KDU-ČSL, Ostravaka, Změny a Hrabova.info, aby své představy a plány prezentovali čtenářům Hrabovských listů.  Z nepochopitelných důvodů se pozapomnělo například na skutečného patriota a šéfredaktora Hrabovských novin Vladimíra Slavíka, který se tímto tématem opakovaně zabýval.

Pročítám příspěvek Pavla Žižky. To opravdu potřebujeme jen cyklostezky a cyklistický areál? A ještě ve vzácné oblasti Pilíků? To je za ČSSD skutečně vše?

Následuje jízda na kole pana Chlupatého. Nejdříve představitel KDU-ČSL zapomněl na platný územní plán těchto prostor. Takže krásné jezero nebude, v těchto místech bude Jižní tangenta. Ale to by měl přeci vědět! A co se Pilíků osetých místními rybáři týká, je vidět, že pan Chlupatý už mnoho let Hrabovou na kole nejel.

Překvapilo mě i přání Libora Pilcha (Ostravak), aby v Hrabové zase jezdily tramvaje. Pokud vím, v Hrabové nikdy nebylo tak husté pokrytí MHD jako v současné době. Takže již tak přetíženou dopravu v Hrabové bych určitě dále nezahušťoval. Nehledě na to, kolik zeleně by zase bylo zalito betonem při stavbě nové tratě.

Z mého pohledu je však nejvíce zarážející představa pánů Chlupatého a Slívy o blahobytu Hrabové jako samostatné obce, nikoliv městského obvodu. Mají tito lidé představu, co vše by to obnášelo? Co vše bychom museli hradit, spravovat, stavět a rekonstruovat z vlastních zdrojů? Nemají. Kde jsem už ale podobnou ztřeštěnost slyšel? Už si vzpomínám, od zastupitele KSČM Milana Orkáče. Zvláštní propojení. Upřímně doufám, že KDU-ČSL postaví na kandidátku na podzim kompetentnější a perspektivnější kandidáty na zastupitele.

Na závěr bych rád dodal, že opět nepadlo ve vizích významných občanů ani slůvko k bytové problematice na Šídlovci. Nikde není zmíněna nezbytná privatizace bytů do rukou stávajících nájemníků. Bytový fond je starý přes 80 let, bude potřebovat obrovské výdaje na renovace, rozvody, nové střechy, okna,  dveře, zateplení a pokud se byty alespoň částečně nezprivatizují, nebude mít Hrabová finance ani na králičí boudu.

 

Mgr. Rostislav Gromnica, 9.5.2018


 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma