Navigace: Vladimír Slavík > Dodatek k evropským volbám 2019

Dodatek k evropským volbám 2019

 

Tento článek obsahuje některé  údaje. které mohou být užitečné při dalším sledováním politického života  jak v Hrabové tak celostátně.

Pokud jde o Hrabovou, volby vyhrálo hnutí ANO se ziskem 26 %, na druhém místě je ODS, následují Piráti, KDU-ČSL, KSČM a jako poslední je ČSSD s pouhými 3 %.

Pokud jde o volební okrsky, největší podporu mělo hnutí ANO v jižní části obce (okrsek 2004),  nejmenší na Šídlovci (okrsek 2001). ODS získala nejvíce hlasů na Šídlovci (okrsek 2002). Piráti dostali cca 12 % hlasů ve všech okrscích, KDU-ČSL měla nejvíce příznivců ve středu obce (okrsek 2003).  Pro ČSSD  hlasovalo nejvíce voličů na Šídlovci, nejméně  ve středu obce.

Celostátně volby vyhrálo hnutí ANO s 21 %, následuje ODS, Piráti, STAN-TOP 09, SPD a KSČM. Političtí komentátoři soudili, že tyto volby budou neoficiálním referendem o současném  stavu  české politiky.  Pokud tomu tak je, pak své prvenství  obhájilo  hnutí ANO.

Členy Evropského parlamentu  se stali následující občané ČR:

Za hnutí ANO: Dita Charanzová, Martina Dlabajová, Martin Hlaváček, Radka Maxová, Ondřej Knotek a Ondřej Kovařík.

Za ODS: Jan Zahradil, Evžen Tošenovský, Veronika Vrecionová a Alexandr Vondra.

Za Piráty: Marcel Kolaja, Markéta Gregorová a Mikuláš Pexa.

Za STAN-TOP 09: Jiří Pospíšil, Stanislav Polčák a  Luděk Niedemayer.

Za SPD: Ivan David a Hynek Blaško.

Za KDU-ČSL: Tomáš Zdechovský a Michaela Šojdrová.

Za KSČM: Kateřina Konečná.

Evropské volby vyhráli  křesťanští demokraté, (lidovci),   ke kterým patří i naše KDU-ČSL a STAN-TOP 09. Následují socialisté, liberálové a Zelení.

Aby měli většinu, musí  evropčtí  lidovci a socialisté přizvat  do koalice ještě třetí frakci, a to buď konzervativce (patří tam i ODS) nebo liberály (patří tam i hnutí ANO), po případě Zelení.

Evropskou unii čekají těžké časy. Musí se vyrovnat s odchodem Velké Británie a hlavně se všemi očekávanou a  nezbytnou reformou.  

28. 5. 2019    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma