Navigace: Vladimír Slavík > Finanční dar na oplocení kanálu

Finanční dar na oplocení kanálu

 

Problematika tohoto  odvodňovacího kanálu  v areálu Pilíky byla projednávána na zastupitelstvu Hrabové dne 6. 5. 2019.

Pro osvěžení paměti uvedu stručně některé skutečnosti.

  Kanál je  dlouhý asi 250 m a má hloubku 4 m.  V době existence uhelného prádla Dolu Paskov  sloužil k dočistění odpadních vod, které se pak přečerpávaly do nedalekých vodních nádrží.

Po zrušení uhelného prádla Dolu Paskov ztratil tento kanál své opodstatnění. Protože na jeho likvidaci neměl  nikdo zájem, existuje tam  dodnes.

 Každého napadne, že by se o likvidaci  měl postarat jeho majitel, tedy OKD.  Ale ten musí nyní velice šetřit  a zasypání  kanálu by si vyžádalo  značné finanční prostředky.

Pokud s kanálem neměli a nemají problém místní občané, tak to se nedá tvrdit o místních srnkách, srncích a dalších lesních a polních zvířatech. V bahně tohoto kanálu jich zahynulo  velmi mnoho. Byla to dokonalá past, ze které nebylo úniku.

Tento problém se rozhodl řešit spolek Zelená Hrabová, a to tak, že kanál bude oboustranně oplocen.  Majitel kanálu, OKD s tím souhlasí  a spolek Zelená Hrabová požádal zastupitelstvo o 40 tis. Kč na výrobu dřevěného oplocení, což bylo schváleno. Pro tento finanční dar se vyslovilo na jednání 6. 5. 2019 všech 15 přítomných zastupitelů.

Dotaz měl zastupitel p. Slíva, zda s tímto oplocením souhlasí majitel (majitelka)  kanálu. Není úplně jasné, jestli to je  OKD nebo paní Dalila Zdráhalová.  Občan Orkáč se dotazoval, zda bude  pro stavbu oplocení nutné stavební povolení.  Radní  p. Dolejška   uklidnil  všechny přítomné svým prohlášením,  že  děvčata ze spolku si zajistí veškeré podklady, aby bylo vše v pořádku. Radní p. Skalský,  který má tuto problematiku ve své kompetenci, nesdělil přítomným svůj názor. 

Nejsem si jist, že vše proběhne tak snadno.   Při stavbě oplocení mohou vzniknout hned na začátku problémy se stavebním povolením. Bude nutné nebo ne?  Pozemek, na kterým byl kdysi tento kanál postaven, je  stále ve vlastnictví paní Dalily Zdráhalové z Pržna. Bude  tato majitelka souhlasit s touto stavbou? A jak se k tomu vyjádří další orgány státní správy a  případně i Český myslivecký svaz?

Do prekérní  situace se dostaly i OKD. Jejich hlavním argumentem pro zachování kanálu bylo tvrzení, že je  i nadále nezbytný pro napájení Pilíků.  Již  nyní je kanál zanesen bahnem, které bude nutno v nejbližší době odstranit. Ale nově postavený plot to neumožní.

Nyní se vracím na jednání zastupitelstva, které rozhodlo o finančním daru na postavení plotu. V diskusi projevil občan Orkáč obavu, že finanční dar 40 tis. Kč  neskončí v rukou  spolku Zelená Hrabová, ale  u  OKD.   Myslím, že tato obava je opodstatněná.

Vznikne tak následující paradox:   Řešení  následků  škod na zdejší přírodě  nebude financovat  jejich původce, tedy OKD, ale Hrabová ze svého rozpočtu. Pro toto řešení hlasovali všichni zastupitelé. Tím jsme překonali i pověstný Kocourkov.

Ještě je stále možnost  jednat s OKD o dalším  osudu tohoto kanálu, tedy o jeho zasypání.  Pak by byl tento plot zbytečný a na místě dnešního kanálu by rostla zelená  tráva, na které by si pochutnávali místní zajíci, srnky i srnci. Byl by to současně i příspěvek k naplnění požadavku  za "Zelenou Hrabovou".  Jednalo by se cca 1 000 m/2  zeleně, což není málo.

23. 5. 2019    V.S.

 

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma