Navigace: Vladimír Slavík > Hrabová a okolní svět v únoru 2024

Hrabová a okolní svět v únoru 2024

 

Hrabová v únoru 2024: Informace z webových stránek obce:  Rada sešla 4x, zasedal finanční výbor, kulturní komise a komise pro děti a mládež. Není žádný záznam o aktivitě kontrolního výboru, komise výstavby, dopravy a ekologie, komise bytové a komise mediální.  V průběhu ledna a února byly provedeny v ÚMOb  následující personální změny: Na místo tajemníka po Ing. Sochovi nastoupila Mgr. Jana Tajchmanová, na místo vedoucí odboru sociálního, organizačních a vnitřních věcí nastoupila Mgr. Pavlína Špačková, odbor stavebně správní byl doplněn o  referentku  Beatou Bigasovou a referentku Liběnou Kluzovou, pracovní poměr ukončila referentka Svatava Králová.   V odboru sociálním, organizačních a vnitřních věcí byl snížen stav o referentku  Bc. Renatu Kludkovou.

Hrabovské listy č. 2 vyšly v obvyklém termínu. Zajímavá je informace Mgr. Pavlíny Špačkové o změnách v pracovní náplni odboru sociálního, organizačních a vnitřních věcí. S platnosti od 1. ledna 2024 byla přesunuta agenda sociálně-právní ochrana dětí na ÚMOb Ostrava Jih. Následkem toho se mění pracovní náplň referentek Mgr. Lenky Krejčíčkové a Bc. Daniely Ochonské.  Za pozornost stojí i články místostarosty Ing. Orkáče „Hledáme nadšence, kteří nám pomohou v Hrabové vybudovat pumptrackové hřiště“ a „Příprava šesté etapy kanalizace v Hrabové“. Přínosem pro občany  jsou i mnohé další články.

Blog starosty: Únorový příspěvek má název „Starosti s Hrabovskými listy“

Fotogalerie: Ilona a Libor Hromádkovi dokumentovali 14 akcí spolků a dalších pamětihodných událostí.

Stavební akce: Pokračují práce v budově ZŠ – Rozšíření školní družiny a Revitalizace bytového domu Šídlovecká 32.

Zvláštní události: Velmi neobvyklý byl předčasný přílet čápa Viléma. Zprávu o tom přinesl 19. února web Hrabova.info.

Počasí: Únor byl velmi teplý, srážkově bohatý.

Významné události v ČR: Vláda plánuje v příštích letech stavbu 4 bloků nukleárních elektráren. Krabička cigaret zdražila v průměru o 6 Kč. Inflace za leden poklesla na 3,2 %. Celorepublikový sněm ANO potvrdil ve funkcích dosavadní vedení. Pražský soud v kauze „Čapí hnízdo“ opět neshledal vinným z podvodu s dotacemi Babiše. V ČR 5 případů ptačí chřipky, převážně v jižních Čechách. Přihlášky žáků na střední školy byly podávány elektronicky, a to na 3 školy. Pokles inflace se očekává i v únoru. Krize hutního podniku Liberta pokračovala i v únoru, zaměstnanci jsou doma, a stále dostávají 100 % platu.

Významné události ve světě: Ukrajina přiznává neúspěšnou zimní ofenzivu, Rusko dosáhlo územních zisků v oblasti Doněcka. Prezident Zelenský provedl ve vedení armády několik změn. Podle odhadu Pentagonu ztratila Ukrajina 70 tisíc vojáků a Rusko o 50 tisíc víc.  Přiznaných civilních obětí má Ukrajina 11 tisíc.  Ukrajinské armádě chybí válečná technika a dělostřelecká munice. ČR má možnost zakoupit v třetích zemích 800 tis. ks dělostřeleckých granátů a žádá západní země o finanční prostředky.  Pokračuje i válka mezi Izraelem  a Palestinci. Vysoké civilní oběti v pásmu Gazy přiměly západní politiky k tlaku na Izrael, aby přerušil tyto válečné akce.  Mír mezi válčícími stranami se snaží zprostředkovat Katar a Egypt, prozatím neúspěšně. V závěru měsíce se v Praze sešli představitelé Visegradu a jednali o aktuálních problémech. Nastal rozkol v názorech na válku na Ukrajině, Maďarsko a Slovensko blokují vojenskou pomoc.

Středa, 6. března 2024        V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma