Navigace: Vladimír Slavík > Hrabová a Stará Bělá

Hrabová a Stará Bělá

 

Co mají tyto městské obvody společné? Téměř spolu sousedí, na svém území mají  stále ještě objekty a plochy určené pro bývalé i současné zemědělské aktivity a mají přibližně stejný počet obyvatel. Hrabová 3 800, Stará Bělá 4 000. A také rozlohu. Hrabová 920 ha, Stará Bělá 1140 ha. Pokud jde o zemědělství, ve Staré Bělé na rozdíl od Hrabové je ještě i dnes poměrně hodně fungujících selských statků.

Rozdíly obou obvodů jsou také v tom, že Hrabová má Tajgu, průmyslovou zónu a sídliště Šídlovec. Ale to nijak zásadně nemusí ovlivňovat strukturu výdajové čísti místního rozpočtu. Skutečné hodnoty jsou následující:

Rozpočet pro rok 2018 (v tis. Kč):  

  Hrabová           Stará Bělá
Údržba a opravy silnic 1180 2000
Údržba a opravy chodníků 300 30
Předškolní zařízeni 1357 2350
Základní škola 3513 3596
Místní časopis 418 330
Podpora tělovýchovné činnosti                                                   250 40
Podpora aktivit dětí a mládeže 171 15
Pohřebnictví 124 320
Údržba travnatých ploch 2420 2100
Náklady na veřejně prospěšné práce 2504 ----
Požární ochrana 324 300
Zastupitelstvo 2082 1130
Činnost místní správy 9285 4700

Tyto částky se vztahují na tzv. běžné výdaje, nejsou v nich investice.

V se liší oba rozpočty? Výrazně ve dvou položkách: především ve výdajích na místní správu, tedy na úředníky místního úřadu, a dále ve výdajích na zaměstnance, provádějící veřejně prospěšné práce. I když jsou tyto výdaje částečně dotovány státem, kdoví, zdali se to Hrabové vyplácí.

 Pokud jde o náklady na místní správu, vyžadovala by tato záležitost důkladný rozbor. Na první pohled není logické, aby ve přibližně stejných obvodech byly tak velké rozdíly v nákladech na výkon státní správy v přenesené působnosti. 

Pokud jde o investice plánované pro rok 2018 (kapitálové výdaje), tak jsou přibližně v obou obcích stejné, a to asi 20 mil. Kč. Kč. V Hrabové se bude  investovat do nové školky a do přístavby k budově úřadu (nové kanceláře pro další úředníky, nový kulturní sál), ve Staré Bělé se bude stavět bytový dům pro seniory.

Nakonec závěrečná poznámka:  proč se v HN „montuji“ do tak speciální oblasti, jako jsou finance? Vysvětlení je následující:  V příštích letech čekají Hrabovou velká vydání do výstavby potřebné infrastruktury. Aby místní občané měli  v místě bydliště k dispozici vše, co je nezbytné ke spokojenému životu. Pokud se podaří odstranit z obecního rozpočtu různá zbytečná vydání, budou k dispozici peníze pro potřebné investice. A to poměrně hodně peněz.

Od dosluhujícího zastupitelstva a jeho výborů již v tomto volebním období nelze očekávat žádné zázraky.  Ale máme možnost si zvolit na období 2018-2022 takové zastupitelstvo, které by úspěšně pokračovalo v realizaci  nyní se tvořících plánů. Míním tím plány na výstavbu následujících objektů:  V první etapě nová MŠ, přístavba kulturního domu, multifunkční sportovní hala. V další etapě nové zdravotní středisko, bytový dům pro seniory, kavárna s klubovnami a s čítárnou, dům mládeže s klubovnou pro místní dětskou organizaci Skaut atd. To jsem již asi v roce 2030.

Ale s lepším hospodařením s finančními prostředky bychom měli začít co nejdříve.  

13. 1. 2018     V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma