Navigace: Vladimír Slavík > Hrabovská knihovna v roce 2019

Hrabovská knihovna v roce 2019

 

 Zakladatelem  knihovny byl  tehdejší řídící učitel naší školy  František Bartoník. Stalo se tak v roce 1882. Nově vzniklé obecní knihovně darovali své knihy někteří místní občané a ti movitější přispěli finančně  na nákup nových knih.  O  rok později  byl  František Bartoník  i u zrodu  zdejšího  Čtenářského  spolku. Ten pořádal besedy, přednášky a také návštěvy různých výstav a památných míst v širokém okolí. 

V obecní kronice se dočteme nejenom o těchto skromných začátcích knihovny, ale i o nebývalém zájmu místních občanů o knihy. Velké oblibě se těšily knihy o historii českého národa, knihy českých buditelů   a také i  literatura  odborná, pojednávající o moderních způsobech zemědělství,  o pěstování  ovocných stromů, o včelařství a chovu  domácích zvířat.

Knihovníci  požívali  mezi obyvatelstvem velkou úctu. Nemohu nevzpomenou knihovníka pana  Antonína  Konvičku. Tehdy byla knihovna v přízemí dnešní radnice. Bylo mi cca 15 let a pan Konvička mi vždy doporučil  příslušnou knihu z oblasti, o kterou jsem se zajímal, a to i s patřičným odborným komentářem. 

Záliba v četbě u hrabovských občanů trvá dodnes. Možná ji poněkud ovlivnila televize, ale  klasická kniha má stále své kouzlo. Při čtení  knihy  vnímám  mimoděk i specifickou vůni papíru, u starších knih obdivuji  i jejich vazbu,  zajímají mě i  technické a jiné údaje na úvodních a závěrečných stránkách atd. To vše televizní obrazovka neposkytuje.

Pochopitelně mi neuniklo, že místní knihovnu  propaguje na stránkách Hrabovských listů i šéfredaktor Petr Žižka.  Od jeho nástupu do funkce  v roce 2016 je v každém čísle HL je zmínka i o místní  knihovně. V posledním čísle z května 2019 je to dokonce celostránkový článek paní knihovnice Martiny Šalati o aktivitách knihovny. Skromné prostory knihovny  se postupně stávají i místem pro besedy s občany, a to na různá témata.

V pravidelných informacích o činnosti obecní  knihovny nejsme výjimeční. Stejně si počínají v okolních obcích. V červnovém čísle Paskovského zpravodaje je podrobná zpráva  o aktivitách  místní knihovny s uveřejněním jmen „nejpilnějších´“ čtenářů jak z řad dětí  tak z řad dospělých. U dětí to byla Kateřina Březinová, která si doposud vypůjčila 132 knih. U dětí se také prověřuje znalost obsahu vypůjčených knih. Vzhledem k  přirozené soutěživosti dětí pokládám tuto soutěž na  velmi užitečnou.

 Řídící  učitel  František  Bartoník,  který působil v Hrabové v letech 1882 až 1919, se nezasloužil pouze o místní  knihovnu. Byl  také významným členem tehdejšího zastupitelstva, organizátorem  spolkového života  a působil i v různých organizacích mimo Hrabovou. Byl také oblíbeným a uznávaným učitelem. Zván byl ostravským Komenským.  To jsou věty z obecní kroniky z roku 1929, kdy zemřel.

Velice by se mi líbila pamětní deska na budově nynější radnice a někdejší školy, kterou v roce 1904 pomáhal založit. Současná generace by tímto počinem mohla projevit vděk a úctu této výjimečné osobnosti. 

27. 6. 2019    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma