Navigace: Vladimír Slavík > Jednání zastupitelstva města Ostravy 21. 6. 2017

Jednání zastupitelstva města Ostravy 21. 6. 2017

 

Vybral jsem  z tohoto jednání záměrně témata, která by mohla zajímat občany Hrabové. Já jsem se zaměřil na aktivitu představitelů našeho městského obvodu na tomto zasedání. Bylo tam přítomno 15 starostů městských obvodů, bohužel není k dispozici presenční listina, takže nelze zjistit, zda zástupce Hrabové byl přítomen.

V průběhu jednání vystoupili k různým záležitostem zástupci  městských obvodů Staré a Nové Bělé, Slezské Ostravy a Poruby.

Na programu byla i zpráva o hospodaření města v r. 2016, tzv. závěrečný účet. Diskuse byla velmi podrobná, a také se projednávaly důvody, proč nebyly čerpány prostředky na investice. Původní rozpočet byl vyčerpán pouze na 61 %.

Následovalo projednávání materiálu č. ZM-M100 s názvem  Návrh na rozdělení volných finančních  zdrojů.

Úvodní slovo  měla náměstkyně primátora Iveta Vozňáková. Sdělila, že je k dispozici  154 mil. Kč. Kromě toho na investiční odbor magistrátu „poputuje“ 109 915 tis. Kč na akce, které se týkají městských částí a budou realizovány prostřednictvím investičního odboru.

V této záležitosti bylo přijato usnesení č. 1725/ZM1418/27 ve znění:

1. ZMO schvaluje návrh na rozdělení volných zdrojů  ve výši 1.033,510 tis. Kč.

2. ZMO rozhodlo o poskytnutí finančních prostředků  městským obvodům takto: Slezská Ostrava – na opravu chodníků 4 mil. Kč, na opravu rozvodů vody a odpadů 4,8 mil. Kč. Ostrava-jih na opravu dopravního hřiště 0,5 mil. Kč. Poruba – na výstavbu parkoviště 11 mil. Kč, Vítkovice 1.139 tis.Kč na opravu chodníku, Petřkovice 6.145 tis. Kč na rekonstrukci školních šaten, Polanka 10 mil. Kč na stavební úpravy školy atd.

 Marně jsem hledal položku na rekonstrukci mateřské školy v Hrabové nebo finanční podporu na jinou akci v našem obvodě.

Vzniká otázka: proč orgány zastupitelstva města Ostravy nemají potřebu ze svých finančních zdrojů podporovat další rozvoj Hrabové?

Jsou možné pouze dvě odpovědi: buď pro tyto dotace není žádný reálný důvod, nebo současní představitelé Hrabové o tyto dotace účinným způsobem neusilují. Je těžké zjistit skutečné důvody. Faktem je, že Hrabová na současné finanční přebytky města nemá nárok. Ale opět znepokojující otázka: vadí to vůbec někomu v Hrabové?

26. 7. 2017    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma