Navigace: Vladimír Slavík > Jednání zastupitelstva města Ostravy

Jednání zastupitelstva města Ostravy

 

Zastupitelstvo má  55 členů a po posledních volbách v roce 2018 je složení následující:  Hnutí ANO – 21 zastupitelů, Ostravak – 7, ODS a KSČM – 6+6, Piráti – 5, SPD – 4, KDU-ČSL a ČSSD – 3+3.  

Rada je jedenáctičlenná, koalici tvoří zastupitelé ANO, ODS, Pirátů  a KDU-ČSL.

Zastupitelstvo SMO se schází každý měsíc.  Je zdejší tradicí, že v diskusi mají  velký prostor i občané. Musí  však ještě před zasedáním vyplnit přihlášku s uvedením diskusního tématu.

Od května 2019 je mimo zápis  a usnesení  pořizován  z těchto jednání  i videozáznam. Vše je k dispozici na webových stránkách města.

Dnešní článek zaměřím především na obsah diskusních vystoupení občanů města v  květnu a v červnu.

Na květnovém zasedání se občan  M. Moldřik věnoval  životnímu prostředí a kritizoval byrokracii při boji s kůrovcem, jmelím a se suchem.

J. Štefka se věnoval ekologizaci  veřejné dopravy v Porubě.

J. Rudel hovořil o tom že chybí záchytná parkoviště v okrajových městských obvodech  a proto mnozí motoristé jsou nuceni parkovat uprostřed města.

J. Čech kritizoval špatnou péči o vysazované stromy v parcích a jinde, které  pak zbytečně uhynou.

Na červnovém zasedání zastupitelstva se projednávaly i dvě petice občanů Hrabové, a to „Stop drcení odpadů“ a „Stop kyselině sírové“. Nebyly vzneseny  žádné připomínky ani od zastupitelů ani od občanů.  Předem připravený návrh usnesení byl  pak schválen všemi přítomnými zastupiteli.  

 V diskusi kritizoval občan Kunčic pan M. Moldřik problematické pořady ČT, které zkreslují průběh osvobození území  ČSR v roce 1945. Působí to na něho  dojmem, že nás osvobodili Američané, kteří uměli perfektně rusky.

Dalším diskutérem byl R. Přepiora, který mimo jiné řešil problematiku zveřejňování zápisů z jednání Sboru starostů.

Občan R. Raška informoval o snaze zachovat komín bývalé aglomerace ve Vítkovicích  (tzv.Strakáč) jako kulturní památku. K tomu vznikla rozsáhlá diskuse, do které se zapojili jak zastupitelé tak přítomní občané.

Občan J. Štefka z Poruby hovořil na téma ekologizace  veřejné dopravy.

Občan R. Přepiora probral několik témat včetně problematiky čipování psů.

Průběh jednání zastupitelstva je velmi ovlivněn schopnostmi předsedajícího, v našem případě primátorem  města Tomášem Macurou.  Vede si v této funkci velmi dobře, jeho připomínky a komentáře jsou dobře promyšlené. Díky tomu je průběh jednání racionální bez zbytečných časových ztrát. 

Počínání samosprávy SMO  v posledních letech pod vedením Tomáše Macury z hnutí ANO na mne působí velmi dobrým dojmem.  Úspěšně se řeší  hlavní problémy města, existují i  ambiciózní plány, které směřují k přeměně  bývalé „černé“ Ostravy na  Ostravu „fajnovou“  s cílem zajistit  vysokou kvalitu  života všem  zde žijícím občanům.

Doufám, že stejný názor mají i mnozí občané Hrabové. Pokud tomu tak je, pak by bylo vhodné věnovat  i u nás více pozornosti  celoměstským záležitostem. Třeba prostřednictvím místních sdělovacích prostředků nebo i jinými způsoby. Není bez zajímavosti, že v posledních komunálních volbách dalo svůj hlas městským zastupitelům hnutí ANO i 492 občanů Hrabové.

9. 7. 2019    V.S.

 

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma