Navigace: Vladimír Slavík > Knižní pátek o díle Marka Holečka

Knižní pátek o díle Marka Holečka

 

Marek Holeček  (48 let) vykonal obdivuhodné činy, a navíc o nich napsal poutavé knihy. Patří mezi světově uznávané horolezce. Narodil se v roce 1974 v Praze, vystudoval strojní průmyslovku, žije s přítelkyni Klárou a s dcerou Viktorkou (12 let) v Praze.

Doposud napsal o svých výpravách 5 úspěšných knih, podílel se na tvorbě 6 dokumentárních filmů, koná přednášky a besedy, účinkuje v rozhlase a v televizi.

Má na svém kontě 10 horolezeckých prvovýstupů, v Pakistánu, Jižní Americe, Kyrgyzstánu, Nepálu, Indii a Afganistánu.  Jako první Čech v historii lezeckého sportu získal prestižní ocenění „Zlatý cepín“, a to za prvovýstupy alpským stylem na osmiticícovky v Nepálu a v Pakistánu.

Horolezectví je výjimečný sport. Lidé riskují svůj život, aby by zdolali horu. Proč?  Prý proto, že tyto hory existují. Podle mne jde o  projev výjimečné lidské vlastnosti, o touze  poznávat skrytá tajemství přírody, a to i za cenu ztráty vlastního života. Jsou toho schopni pouze někteří.  V dřívějších dobách to byli mořeplavci, cestovatelé, nyní to jsou horolezci. 

Je autorem těchto knih:

České himalájské dobrodružství (2015). Zápisky a poznámky z lezení na osmitisícovky, popis neobyčejných zážitků včetně zmínek o  tragických událostech.

Dotknout se nebe (2018). Popis 4 horolezeckých expedicí, kterých byl účastníkem.

Dotknout se hvězd (2020). Popis expedice z roku 2019, která mu vynesla ocenění za nejlepší  horolezecký počin na světě.

Dotknout se duše (2022). Rozhovory o horolezectví a o svém soukromém životě.

Při psaní těchto řádků mne napadá: Česká média jsou přeplněna  informacemi o politicích, kteří nic smysluplného nevykonali. Až zmizí z parlamentu nebo z předsednictví svých stran,  upadnou do zapomenutí. Proč se více naše média nezaměřují na osobnosti typu Marka Holečka a jemu podobných? To jsou podle mého názoru lidé, které si zaslouží úctu, obdiv a také popularizaci.  To jsou lidé, kteří  mají zásluhu na dobrém jméně Česka v zahraničí.  Ne  Babiš, Zeman, Okamura  a další politici.

12. 8. 2022    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma