Navigace: Vladimír Slavík > Komunální volby 2018

Komunální volby 2018

Za necelý rok nás čekají další komunální volby. V porevolučním období to budou již osmé.  Za uplynulých 26 let se v zastupitelstvu vystřídalo 47 občanů Hrabové, mnozí opakovaně. Rekordmanem je Bohumil Rund, který byl ve všech zastupitelstvech.  Pětkrát byli zvoleni zastupitelé Dvořák a Petana, čtyřikrát pánové Naď, Lyčka a Chlupatý. Pokud jde o politické strany, nejúspěšnější  byla vždy  ODS a ČSSD. Své stabilní místo má i KDU-ČSL  převážně  se  dvěma mandáty a KSČM s  jedním mandátem. U  posledních voleb v r. 2014 „narušili “ dosavadní  poklidný politický život obce zastupitelé hnutí Ostravak a Změna,  kteří  získali  dohromady tři mandáty.  V nastávajících volbách se ukáže, zdali  volební účast těchto nových subjektů  byla náhoda nebo začátek nových časů.

Na otázku, proč někteří naši spoluobčané kandidují  do zastupitelstva,  se velmi obtížně hledá odpověď. Rád bych věřil, že hlavním motivem je ušlechtilá snaha se podílet na řízení veřejných záležitostí obce bez jakýchkoliv postranních úmyslů. Možná tomu tak u většiny našich místních politiků je.

Pro některé občany  může být problémem skutečnost, že zastupitelé dostávají za svou činnost finanční odměny. Osobně jsem přesvědčen, že to je v pořádku, a kdybych měl tu možnost, tak bych tyto odměny výrazně zvýšil. Vždyť naši zastupitelé rozhodují  o velmi důležitých záležitostech, včetně těch finančních.  A kvalifikované rozhodování  vyžaduje i čas na prostudování všemožných podkladů.  Nejenom čas, ale i další potřebné předpokládané intelektuální  schopnosti zastupitelů je nutné ocenit i finančně.

 V budoucí Radě by neměl chybět  zastupitel, který je odborníkem  na záležitosti ekonomické a zastupitel, který se vyzná v oblasti stavební. Vždyť  do této oblasti směřuje převážná část obecních investic.  

A  opět zdůrazňuji, že  odborně fundované zastupitele   je nutno přiměřeně finančně ocenit.  Nezdá se mi logické, že místní  správa  (úředníci), sloužící pouze ve speciálních případech  a poměrně zřídka potřebám občanů, je z obecní pokladny dotována každoročně částkou  cca 8-10 mil. Kč  a pro mnohem významnější  samosprávu je určeno pouze cca 1,8 mil. Kč. Šetří se zde na nepravém místě.

Ale nyní opět k blížícím se volbám. Je skutečností, že doba „klasického“ politického života již dlouho neexistuje. Tedy doba, kdy volební  strany měly svou členskou základnu, své politické cíle, pořádaly se různé schůze a vyvíjela se  celoročně  propagační činnost s cílem získat u příštích voleb výrazné volební vítězství.  To vše je nahrazeno velmi omezenou aktivitou, kdy několik dnů před volbami zveřejní volební subjekt jména kandidujících a tzv. volební program. A to je vše, pak se čeká, jak volby dopadnou.

Pozorným občanům asi neunikly první náznaky nastávající volení kampaně. Já jsem zaznamenal zvýšenou  aktivitu některých současných zastupitelů  na stránkách Hrabova.info a především pak zápis z posledního zasedání naší mediální komise.

Cituji: Hrabovské listy zůstanou i v roce voleb apolitické, nebude zde probíhat volební kampaň. Strany a sdružení, které se budou zúčastnit voleb a projeví zájem, dostanou prostor v příloze v měsíci září.

 Toto rozhodnutí mediální komise o příloze  pokládám za  velice moudré a pro občany Hrabové prospěšné. Ve slibované  příloze budou  pravděpodobně zveřejněny kandidátky a  volební programy. Volební subjekty tak ušetří peníze, které dříve musely věnovat na tisk a distribuci těchto materiálů. Občané Hrabové tak obdrží do svých domovních schránek přílohu HL, ve kterém budou soustředěny všechny potřebné údaje všech kandidujících stran a hnutí. Tato  služba veřejnosti se uskuteční poprvé a bude jistě oceněna všemi občany.

29. 11. 2017    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma