Navigace: Vladimír Slavík > Minulost naší domoviny: Kapitola 15 - Jídelníček našich předků

Minulost naší domoviny: Kapitola 15 - Jídelníček našich předků

 

O jídle a pití našich předků existuje podrobná odborná literatura.  Podrobně je způsob přípravy jídel v minulých staletích  popsán v publikaci Magdaleny Beranové  z r. 2005, ze které jsem opsal několik zajímavých informací a receptů.

Mnohem více se jedl chléb, a to jak na vesnici tak ve městech.  Byl obvykle tmavý, z mouky hrubě vymílané, ale  i jemné, pšeničné.  V 15. století se v Praze pekly následující chleby: žitný, žemlový,  ječný, preclíkový, prosný, ze žaludů, jáhlový, pohankový. Nejlepší byl  žemlový. Uschlý  chléb se strouhal a drobil a sloužil k přípravě dalších jídel.

Středověká kuchyň znala i knedlíky. Byly ale jiné než dnešní, byl to název pro jídlo z masa. Dělaly se ze sekaného masa různých druhů  z přídavkem žloutků a koření. Potom se obalily moukou a usmažily. Pokud se vařily, říkalo se jim šišky.  Vyskytovaly se i moučné šišky s přídavkem smetany a vajec, smažené na rozpáleném másle.

Na venkově se hodně jedly kaše. Příprava byla jednoduchá, drcené nebo mleté obilí se dalo přes noc do vody nebo mléka, pak se ochutilo medem nebo ovocem, solí a tukem, uvařilo, a jídlo bylo připraveno ke konzumaci. Kaše byla chutnější, když se obilí napřed upražilo.Na vesnici se vařilo jednodušeji, ve městech byla příprava pokrmů složitější.

Několik dobových receptů:

Kaše z mouky: Namel na mlýnku obilí, nejraději pšenici, ale také ječmen. Vař v mléce, přidej ovoce čerstvé nebo sušené, med, máslo a také špetku soli.

Kaše z mléka a chleba: Mléko s trochou vody nech povařit na mírném ohni. Přidej tři krajíčky nadrobeného chleba , podle potřeby přidej vody, ochuť solí a  olejem nebo na sladko medem s moštem.

Kaše z nedozrálého obilí:  Nedozrálé obilí upraž a ulož. Když budeš chtít kaši, pražené obilí rozdrť nebo rozemel a uvař s mlékem nebo bez mléka.

Kaše z hovězího masa: Uvař libové hovězí maso, potom jej posekej a rozpusť sladkým vínem nebo šlehanými vejci, smíchej, přidej trochu rozinek, krájené mandle a kořen,  jako skořici, zázvor, pepř a šafrán. Dej do horkého másla a dobře podus.

Chlebové placky: Rozdrť nebo umel obilí, zadělej vodou a osol. Peč na rozpálených kamnech , na rozpáleném vymeteném ohništi nebo na roštu nad ohněm. Po chvíli obrať a dopeč.  Jez nejraději teplé. Studené lámej  a máčej v mléce, pivu, polévce, vínu či moštu.

 Česká hovězí odvářka: Vezmi dobré tlusté hovězí maso od žeber, posekej je na nepříliš velké kusy, nasol a připeč na roštu. Dej do hrnce, zalij horkým octem a vodou. Na drobno pokrájenou cibuli osmaž, nastrouhej kus perníku, přidej med, pepř, hřebíčky a to vše spolu dobře uvař.

Smetanová polívka: Vezmi hustou kyselou smetanu, nalij do ní pivo, rozmíchej a vař.

Polívka slezská: Vezmi strouhaný chléb, kmín, čerstvé máslo, pivo a povař.

Svíčková pečeně: Když chceš,aby byla křehká, nech ji tři dny v pivním octě s kmínem a jalovcem. Potom ji trochu povař, nakonec dej na rožeň a upeč. Pečeni polej omáčkou s kmínem, jalovcem a hřebíčkem.

Hrách na husto s masem: Roztlučený neloupaný hrách, drobně nakrájené vepřové maso, uzené maso a slaninu vaříme do husta. Během vaření poléváme hrách olejem a děláme do hmoty dírky, aby se olej dobře vsakoval. Dovaříme na mírném ohni a podáváme horké.

Uvedené recepty se používaly v 16. A  17. století. Mimo to je v publikaci Magdaleny Beranové s názvem „Jídlo a pití v pravěku a středověku“  kapitola o nápojích, dějiny pěstování obilí a mlynářství  a ilustrace ze středověkých spisů s tématikou zemědělství . Jsou zde i kresby různých druhů rostlin, vytištěné v  botanické knize  z r. 1562.

27. 1. 2017     V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma