Navigace: Vladimír Slavík > Naše obec v období před 1. sv. válkou (116)

Naše obec v období před 1. sv. válkou (116)

 

Zasedání obecního výboru 21. června 1914

 Přítomno 18 osob. Schůzi řídil starosta Ant. Adámek.

-Bude zřízen nový soupis hovězího dobytka jako podklad pro placení výdajů na držení obecních býků. Soupis bude sloužit jako podklad pro určení celkových příjmů z poplatků za připouštění krav.

-Pan František Kaloč žádá přídavek 150 K na držení obecních býků. Pokud se tak nestane, nebude býky chovat a ošetřovat.  Následkem toho se bude konat pro zájemce o držení obecních býků nová  veřejná dražba, a to v neděli 28. června.

-Výdaje na léčení Bednářové v darkovských lázních se zavázal zaplatit její  otec, a to do tří týdnů 100 K a pak až do úplného zaplacení 4 K měsíčně.

-Břenkovi byla odmítnuta žádost o zvýšení podpory s odůvodněním, že s penězi nakládá nepatřičně.

-Pan Fr. Lička dává návrh na zákaz koupání na Ostravici u lávek. Patřičné opatření v souladu se zákonem zajistí policejní odbor.

Komentář HN: Velikým tehdejším problémem Hrabové byla péče o obecní býky. Náklady na jejich výživu a ošetřování byly asi vysoké. Obecní výbor se proto rozhodl uskutečnit novou dražbu a vyhledat nového  zájemce o tuto činnost. Zajímavý je návrh na zákaz koupání u lávek. Důvody zákazu nejsou v zápise uvedeny.

20.12.2020      V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma