Navigace: Vladimír Slavík > Návrh rozpočtu Hrabové na r. 2017

Návrh rozpočtu Hrabové na r. 2017

 

Naivně jsem očekával, že srozumitelné komentáře k rozpočtu  naší obce  obstarají zastupitelé z těch volebních uskupení, kteří si dali tento úkol do svých volebních programů. Technicky je jediná možnost realizace tohoto  volebního  slibu, a to napsáním a zveřejněním příslušného textu k jednotlivým položkám rozpočtu. Aby tomu rozuměli nejenom finanční  odborníci, ale i běžní občané. Třeba prostřednictvím vlastních webových stránek nebo nejlépe v Hrabovských listech.  Nestalo se tak k rozpočtu na r. 2014, 2015, 2016, ale snad se tak stane k rozpočtu na r. 2017.

Jsem v tomto oboru pouhý amatér, ale přesto se pokusím napsat k právě zveřejněnému návrhu rozpočtu na příští rok několik poznámek. Pevně věřím, že bude v dohledné době  zveřejněn text fundovanějších zastupitelů.

Příjmová část:

Pro občany je potěšitelné, že se neplánuje zvýšení daní, především té z nemovitostí, i když se to původně plánovalo. Částka 12 mil. Kč zůstává stejná jako v minulých letech. Také se nemění nedaňové příjmy, kde největší položky mají souvislost s bytovým a nebytovým hospodářstvím a činí  cca 12,5 mil. Kč.  Nájemníkům obecních bytů a nebytových prostor tedy nehrozí zvýšení nájmu.  Poslední příjmová položka jsou dotace a převody, především  směrem od státu a  města na městské obvody, které se výrazně zvyšují z letošních 18 na 22 mil. Kč v roce příštím.  Asi následkem změn v rozpočtovém určení daní a s příznivým vývojem ekonomiky. Takže celkové zdroje pro r. 2017 jsou 54 mil. Kč. Úctyhodná částka.

Výdajová část:

Výdaje na MŠ a ZŠ: letos 5 861 tis., r. 2017 5 353 tis. Kč. Příčiny rozdílu si netroufám komentovat.

Kultura a církve: letos 450 tis., v r. 2017 podstatně více -  843 tis. Kč.  Výrazné zvýšení výdajů je v pol. „ostatní záležitosti kultury, církví a sdělovacích prostředků“. Nemám tušení, čím je tento růst výdajů způsoben.

Tělovýchova a zájmová činnost: letos 301 tis.Kč, v r. 2017 844 tis. Kč. Také zde neznám příčinu růstu plánovaných výdajů.

Bydlení, komunální služby: letos 15 068 tis. Kč, v r. 2017 pouze  12 163 tis. Kč. Snížení výdajů je v pol. bytového hospodářství. Že by se omezily  nákladné rekonstrukce uvolněných bytů?

Zastupitelstvo: letos 1 724 tis. Kč., v r. 2017 1 847 tis. Kč. Zvýšení výdajů je asi  způsobeno úpravami odměn zastupitelům na základě vládních vyhlášek.

Místní správa: letos 9 757 tis. Kč, v r. 2017 11 806 Kč. Zvýšení plánovaných nákladů je způsobeno pravděpodobně růstem počtu zaměstnanců úřadů. Zastupitelstvo s tím vyslovilo souhlas, takže tento růst je asi nutný. Ani si nevzpomínám, kdy jsem v  osobních záležitostech naposled navštívil naši radnici. Mám z toho dobrý pocit, že  příliš  nezatěžuji výdaje z  obecní pokladny. 

Běžné výdaje celkem (po konsolidaci): letos 42,4 mil. Kč, v r. 2017 36,7 mil. Kč. Příčiny rozdílů těchto dvou cifer si netroufám komentovat, jde o složité účetnické operace.

Kapitálové výdaje: letos 13 mil. Kč, v r. 2017 17,6 mil. Kč. V návrhu rozpočtu jsou uvedeny konkrétní investiční akce, jako výstavba nové MŠ, parkoviště na Šídlovci, údržba a výstavba pozemních komunikací, rozšíření počtu kanceláří v budově úřadu,  platby za technický a autorský dozor apod.

Celkové výdaje: letos 55, 4 mil. Kč, v r. 2017 54,3 mil. Kč. Takže žádná výrazná změna.

I když nerad, musel jsem u mnoha položek uvést, že příčiny změn v rozpočtu mezi r. 2016 a 2017 neznám. Na rozdíl od členů finančního výboru, radních a ostatních zastupitelů.  A právě ti by mohli kvalifikovaně a srozumitelně komentovat rozpočet a vysvětlit občanům jeho opodstatněnost. Doposud se tak bohužel nestalo.

 Při sledování hospodaření obce je  také důležitý Závěrečný účet. Skutečné údaje se mnohdy dost liší od těch plánovaných. Závěrečný účet za r. 2016 bude zveřejněn až někdy v červnu příštího roku. Doufejme, že i se všemi  podrobnostmi, ne jako ten za r. 2015, kde jsou zveřejněny  pouze rámcové údaje na pouhých šesti stánkách textu.  Vzorem může být Závěrečný účet, zpracovaný ing. Janou Ziobrovou za r. 2014, který obsahuje veškeré údaje o hospodaření obce. Vyžádalo si to 30 stránek textu.Ti občané, kteří správně chápou  povinnost zastupitestva i  v oblasti informování občanů o důležitých záležitostech to dovedli  ocenit. Ale proč se tak nepokračovalo i následujícím roce?

23. 11. 2016   V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma