Navigace: Vladimír Slavík > O čem psaly Hrabovské noviny před třemi lety

O čem psaly Hrabovské noviny před třemi lety

 

Dne 21. 12. 2015 ji mohli  čtenáři HN přečíst následující  můj  článek s názvem „ Zastupitelstvo, které se nekonalo.“

„I když jsem se zasedání  zastupitelstva 16. 12. 2015 nezúčastnil, opatřil jsem si od účastníků dostatek informací k napsání tohoto článku.

Především uznání panu R.  Orkáči, že si všiml pochybení ve způsobu zveřejnění informace o svolání zastupitelstva, kde nebyla zcela přesně  dodržena sedmidenní lhůta. Teoreticky vzato, mohlo by mít toto porušení zákona v budoucnu nepříjemné důsledky a mohli by tím utrpět újmu nejenom zastupitelé, ale i nic netušící občané. V záloze byl připraven se svým protestem i zastupitel M. Orkáč a možná i další.

Následovalo rozhodnutí  zastupitelstva toto zasedání zrušit a přesunout ho na pondělí 28. 12. 2015 v 9 hodin dopoledne. V tomto smyslu byli občané informováni i  prostřednictvím webových stránek Hrabové.

Troufám si tvrdit, že poprvé od vzniku městského obvodu, tj. od r. 1990 se Hrabová dostala do současné svízelné situace. Byl odvolán starosta, nastoupil nový tajemník, stále se řeší závažné problémy s fungováním úřadu (audit MMO). Probíhají diskuse na různá témata mezi koalici a opozici, často „na ostří nože“.

V této situaci by bylo vhodné se snažit  o uklidnění vznikajících vášní.  K tomu asi nepřispěl dopis, který napsal pan R. Orkáč panu Trávníčkovi a kde požaduje odpověď na svých šest otázek. Jakoby pan učitel vyslýchal nezbedného žáčka a požadoval podrobnosti k těmto nezbednostem. Každý si může domyslet, jaká bude (nebo spíše nebude) reakce místostarosty.

Vracím se ještě k chybám, které vznikly při svolání neuskutečněného zastupitelstva. Zcela vypadl ze hry kontrolní výbor, který má povinnost kontrolovat dodržování právních předpisů na úseku samostatné působnosti. Nenacházím odpověď, proč činnost kontrolního výboru musí nahrazovat občané a jednotliví zastupitelé.  Také by mě zajímalo dodatečné stanovisko tohoto výboru k vzniklému incidentu, pokud vůbec bude.

Na závěr si neodpustím následující poznámku. Zastupitelé usnesli, že příští zasedání se uskuteční dopoledne. Někteří občané protestují, že musí do práce. Ale rozhodující je usnesení zastupitelstva. Ti nesou hlavní tíhu zodpovědnosti. Aktivisté, kteří navštěvují veřejná zasedání zastupitelstva mluví jen sami za sebe, každý zastupitel má  mandát několika stovek občanů. A zastupitelé také zodpovídají, že bude realizován § 84 zákona o obcích, který jim ukládá  mnoho důležitých povinností včetně starosti o rozpočet. Nelze si plést besedu se zastupiteli s řádným jednáním zastupitelstva, jehož rozhodnutí může mít dalekosáhlé důsledky pro všechny občany.“

Současný komentář HN: Asi by se nic závažného nestalo, kdyby jednání zastupitelstva proběhlo v původním termínu. Jiného názoru byl tehdy občan R.O. a zastupitelstvo respektovalo jeho argument. I dnes pokládám za zvláštní, že na uvedené pochybení ve věci svolání zastupitelstva neupozornil tehdejší kontrolní výbor, ale zcela náhodou místní občan. Pokud by někoho zajímal průběh (a hlavně diskuse)  odloženého  zastupitelstva dne 28. 12. 2015, je zápis stále  k dispozici  na webových stránkách Hrabové.

21. 12. 2018     V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma