Navigace: Vladimír Slavík > Průmyslová zóna Hrabová v roce 2018

Průmyslová zóna Hrabová v roce 2018

 

Vždy, když projíždím tímto areálem  si kladu otázku, co se vlastně děje v útrobách těchto impozantních budov.  A tak jsem  si uložil úkol zjistit o tomto areálu vše, co  zjistit lze, a napsat o tom článek do Hrabovských novin.

S budováním této průmyslové zóny bylo započato v roce 2004 a hlavní zásluhu na tom měli  tehdejší  představitelé města Ostravy  za vydatné podpory státu.  Bylo to moudré rozhodnutí, vždyť zde vzniklo doposud cca 7 000 pracovních míst a stále se budují další objekty.

Stinnou stránkou je skutečnost, že na  katastru Hrabové nenávratně  ubylo 130 ha poměrně úrodné půdy. Ale možná,  že průmyslová zóna byla ze všech tehdejších alternativ to nejlepším řešením.  Je velmi pravděpodobné, že v těchto  prostorách by nyní byly pouze louky postupně zarůstající náletovou zelení nebo v lepším případě kolonie zahrádkářů z nedalekých sídlišť.

Celkové náklady na vybudování  této zóny byly  691 mil. Kč, dotace ze strany státu činila 119 mil. Kč. Hlavními  investory byla developerská společnost CTP invest, s.r.o. a  PEGATRON Czech, s.r.o.

Průmyslové, obchodní a jiné objekty a komunikace stavěly renomované firmy, jako STRABAG, SKANSKA, ODS - Dopravní stavby Ostrava a další. Středem areálu vede nová dopravní komunikace s názvem  Na Rovince.

V sousedství průmyslové zóny vzniky ve stejné době  obchodní supermarkety  MAKRO a TESCO, a to na ploše 10 ha. Nová obslužná komunikace, odbočující z Místecké ulice, má název Prodloužená.

Pro celkovou představu uvádím, že z  plochy katastru Hrabové 920 ha zaujímá průmyslová zóna a sousední supermarkety  plochu 140 ha, což je 15% z rozlohy obce.  

 V průmyslové zóně Hrabová mají nyní  působiště následující firmy:

Pegatron Czech:  Výroba a montáž počítačů.

CTS Czech Republic: Výroba pneumatických a elektrických systémů do automobilů a vlaků.

Feve: Galvanické zinkování.

CT Park Ostrava: Sklady, budovy pro výrobu, logistiku, výzkum a vývoj.

BREMBO Czech: Výroba hliníkových komponentů pro automobily.

Sungwoo  HITECH: Výroba automobilových karoserií a komponentů.

Alfa Computer: Prodej  a sklad  výpočetní techniky.

MTM Transport: Dopravní společnost.

Grupo Antolin  Ostrava: Výroba komponentů pro automobily.

Automobilka HP – Pelzer: Výroba interiérového vybavení pro automobily.

ITT Holding Ostrava: Výroba strojírenských komponentů, brzdových destiček a vlakových tlumičů.

Mostárna Lískovec: Výroba dílů pro lodě, jeřáby a strojírenský průmysl.

ABB - Organizační jednotka: Vývoj a a výroba svařovacích buněk, opravy elektromotorů.

V současné době se staví další haly pro strojírenskou výrobu – objekty 08, 026, 015. Doposud nezastavěná je velká  plocha o výměře 15 ha v sousedství supermarketu MAKRO. Má se zde v brzké době stavět „Prodejna pro dům a zahradu“.

Komentář  HN:  Průmyslová zóna poskytuje zaměstnání cca  7 000 tisícům lidí, což je tolik, jako nedaleký hutní závod Arcelor  Mittal  (dříve NHKG). Tento od svého  vzniku v roce 1951 až do nedávné doby  svými dýmajícími komíny zcela znehodnotil životní prostředí  obyvatelům  v širokém okolí a  vlivem nedostatečných ochranných prostředků  připravil o zdraví několik tisíc zaměstnanců. Dnes nikdo neuvěří, že na pracovištích NKHG  se každoročně přihodilo 10 i více smrtelných úrazů a desítky úrazů s trvalými následky. To uvádím záměrně, abychom docenili změny v charakteru dřívějšího a nynějšího průmyslu.

Dalším významným znečišťovatelem životního prostředí v Hrabové byl v dřívějších letech komín aglomerace VŽKG. V případě severního větrného proudění  měl vzduch  v Hrabové červené zabarvení.  Možná, že zvýšený obsah různých oxidů železa v ovzduší  nebyl zdraví škodlivý, ale kdoví, jestli.

 Tako fakta si vždy vzpomenu, když si někdo ze současné generace stěžuje na „smrad z Brembo“.  Chápu i tyto připomínky  které je nutno řešit, ale bez emocí a kvalifikovaně. A to především v úzké spolupráci mezi zdejší samosprávou a představiteli firmy Brembo. Podle mých celoživotních zkušeností se lidé obvykle  dovedou domluvit.  

30. 8. 2018    V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma