Navigace: Vladimír Slavík > Publikace Historie obce Hrabová: Městská hromadná doprava (11)

Publikace Historie obce Hrabová: Městská hromadná doprava (11)

Tento příspěvek do publikace o dějinách, památkách a osobnostech Hrabové s názvem "Historie městské hromadné dopravy v Hrabové"  sepsal zastupitel a předseda ČSSD  pan ing. Jan Dvořák. Toto téma je mu velice blízké protože dlouhá léta působil v DPMO a také pracoval  jako koordinátor ODIS (Ostravský dopravní integrovaný systém).

Autor  si dal záležet na tom, aby čtenáři byli seznámeni do všech detailů s historií a problematikou dopravy v Ostravě. Svědčí o tom nejenom rozsah, ale i obsah tohoto příspěvku, který má 15 stránek! Dozvíme se zde o hromadné dopravě  v Hrabové vše, a to od skromných začátků  v r. 1907 až po dnešek, kdy Hrabová je spojena prostřednictvím autobusové dopravy nejenom s Ostravou, ale také s okolními obcemi včetně Vratimova a Paskova.

 Navíc se čtenáři dozví i o zajímavé historii dřívější  tramvajové dopravy, kterou ještě mnozí občané dobře  pamatují pod názvem „Komárek“. Trvalou památkou po této tramvaji je její  bývalá trasa, dnes  cyklostezka Domovská,  a název ulice Na konečné, kde tramvaj končila.

Nemohu zde nepřipomenout  mé  vzpomínky na úroveň  „hromadné dopravy“ v letech socialismu. Od roku  1954 bydlím na jižním konci obce.  Každé ráno jsem  tehdy  spěchal na tramvaj na zastávku Ščučí a odpoledne z této zastávky opět domů. Trvalo to přes různé zkratky  cca 30 minut. V létě nebyl problém, horší to bylo v zimě.

Autobus začal jezdit na jižní konec Hrabové až  někdy v roce 1960. Nejhorší to bylo  odpoledne při návratu z práce. Ve Vítkovicích u kostela nebo U Jeremenka bylo tolik cestujících, že řidič musel často vystoupit a cestující „pěchovat“ dovnitř autobusu. Často autobus vůbec nepřijel. Bylo běžné, že při jízdě domů  řidič na zastávce Bělská odešel do místního obchodu si koupit svačinu a nechal cestující čekat.  Někdy i dosti dlouho.  Kdo to nezažil, neuvěří.

Nyní několik slov k současnosti. Když jedu autobusem, někdy  na tyto záležitosti vzpomínám a velice si vážím toho, co máme. Také díky tomu, že jsme součásti Ostravy.  Ti občané, kteří občas  propagují „osamostatnění“ Hrabové by měli domyslet i tyto záležitosti.

 Hlavní současný problém místní  hromadné dopravy  vidím v tom, že většina občanů používá pro dopravu svá soukromá vozidla a často jsem na začátku nebo  v závěru svých občasných jízd v autobuse jediným cestujícím. Možná že to je pouze místní problém Hrabové a jinde jsou autobusové spoje lépe vytíženy po celé délce jejich tras.

8. 1. 2018    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma