Navigace: Vladimír Slavík > Publikace Historie obce Hrabová: Z nejstarších pramenů k dějinám Hrabové (19)

Publikace Historie obce Hrabová: Z nejstarších pramenů k dějinám Hrabové (19)

 

Tuto kapitolu považuji  při zkoumání nejstarších dějin Hrabové za velmi významnou, jelikož jsou zde soustředěny v časové posloupnosti všechny doposud známé písemné dokumenty.

Umím si představit, kolik času museli věnovat její autoři ( Jan a Martin Slepičkovi) při vyhledávání, studiu a přípravě ke zveřejnění uvedených písemných listin. Je jich  patnáct a u těch nejstarších jsou i jejich latinské originály.  

Jako první  je zde uveden  testament olomouckého biskupa Bruna ze Schauenburku z roku 1267, ve kterém vymezuje hranice a  rozsah majetku olomoucké kapituly. Je zde i známá věta „Třetí  úsek hranice je vymezen vesnicemi Rosenowe a Grabowe, které od starodávna leží v újezdu našeho kostela, avšak my jsme tyto vsi vysadili“.  Podle nejnovějšího výkladu historiků je to bezpochyby první písemná zpráva o existenci Hrabové.

Při čtení těchto textů si nelze nevšimnout obšírného popisu včetně uvedení i různých zdánlivě nepodstatných detailů. Jakoby tehdejší písaři byli honorováni  také i podle rozsahu těchto dokumentů. Byli to určitě absolventi  univerzit a církevních škol s důkladnými znalostmi tehdejších právních předpisů i jiných  zvyklostí při vyhotovování těchto dokladů. Možná si dávali záležet  i na jejich vysoké  literární  a výtvarné úrovni.

Za pozornost stojí, že první zmínka o významnějších objektech na území  Hrabové (dvůr, mlýn) je  v dokumentu z roku 1499. Existence těchto objektů a později i rybníků je zaznamenána i v dokumentech následujících.

Důležitá událost je zachycena v kupní smlouvě  z roku  1535, podle které se  vlastníkem paskovského  léna stal rytíř Jan Skála z Doubravky a Hradiště (1486-1553), pozdější  olomoucký biskup. I když v Paskově dlouho nepobyl, stačil v této oblasti založit několik rybníků. Byl totiž v tomto oboru  známým odborníkem.

Nelze se nezmínit i o záznamu v urbáři z roku 1694, ve kterém se obnovují a potvrzují práva a povinnosti místnímu fojtovi Melicharu Cholevovi. Jde bezpochyby o potomka Jury Cholevy, o jehož skonu v roce 1564 se zachoval  až donedávna na trámoví místního kostela následující nápis:

„Jíra Holena usnul v Pánu v středu třetího postního léta Páně tohoto 1564“.

Je to také doklad o existenci tohoto kostela již v uvedené době.

21.3.2018    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma