Navigace: Vladimír Slavík > Rodný list Hrabové

Rodný list Hrabové

 

Ne každá obec se může pochlubit tím, že má dva písemné dokumenty o jejím založení a neví se, který platí. V této situaci je nyní Hrabová.

V Pamětní knize Hrabové, kterou sepsal v r. 1922 tehdejší kronikář Zdeněk Oliva je  informace, že nejstarší zmínka o Hrabové  je obsažena  v závěti olomouckého biskupa Bruna ze Schauenburka z r. 1267, kde v soupisu  majetku biskupství je  uvedena i „Grabowa“.   Tím bylo na mnoho let jasno o první písemné zprávě  o existenci obce.

Stejná  informace je  i v Dějinách Ostravy z r. 1967 ve znění: „Ves Hrabová vznikla asi v první polovině 13. století ještě před Brunovou kolonizací moravské části dnešního Ostravska. Snad se již připomíná v Brunově závěti z r. 1267 (Grabowe). Taktéž se uvádí ve smlouvě o hranice mezi zbožím olomouckého biskupa a těšínského knížete z r. 1297".  V této formulaci  jsou  již  náznaky určitých pochybností o správnosti staršího  data.

V dalším vydání dějin Ostravy z r. 1997 je již letopočet  1267 vypuštěn a  nahrazen letopočtem 1297. Zpochybnění údaje o existenci   Hrabové v r. 1267 bylo způsobeno  novým výkladem té části testamentu, kde se hovoří o sídlech  Rosenova a Grabowa,  která byla nově  ztotožněna s Rožnovem pod Radhošťem a s Hrachovcem u Valašského Meziříčí. Objevil se nový  letopočet (1297) který  je převzat z  právního dokumentu, kdy se určovala hranice mezi Polskem a Moravou po povodni na řece Ostravici a je tam uvedena  i  vesnice  „Grabowa “.

 V publikaci Sedm století obce Hrabová od autorů Barcuch-Rohlová je uvedeno, že první písemná zmínka o Hrabové je z r. 1297. O závěti biskupa Bruna z r. 1267 se již nepíše.

A co si můžeme přečíst o Hrabové na webových stránkách naší obce?  Je tam pouze informace  o V. Závadovi, J. Šavrdovi a o kostele sv. Kateřiny. Na rozdíl od většiny ostatních městských obvodů stručný popis historie obce včetně podrobností o jejím založení chybí. Asi autor těchto webových stránek to pokládal za nepodstatné nebo o tom neměl potřebné vědomosti.

Diskusi o těchto záležitostech vyvolal současný  předseda letopisecké komise pan Martin Slepička. Zcela chápu, proč tak činí, vždyť záměna Hrachovce s Hrabovou je naprosto  nepravděpodobná.  Nyní je Hrachovec součástí Valašského Meziříčí, kde na místních webových stránkách je uvedeno, že název Hrachovec vznikl  podle porostu hrachu  na místním kopci a souvislost s názvem Grabowa se odmítá.

Vzniká otázka, jak  problém „křestního listu“ Hrabové vyřešit?  Je datum narození  Hrabové rok 1267 nebo rok 1297?

Mé doporučení je následující: Především by se měla sjednotit letopisecká komise na názoru a argumentech Martina Slepičky a podpořit verzi, zapsanou v Pamětní knize Hrabové, že první písemná zpráva o Hrabové je z roku  1267.

To by měla potvrdit svým usnesením rada městského obvodu. Pak by měl kronikář obce nebo letopisecká  komise vypracovat text o historii i současnosti  obce a zaslat ho k vyjádření  kronikáři města Ostravy. Předpokládám, že tento historik potvrdí stanovisko letopisecké komise a bude možno na webových stránkách nahradit současný text tím novým.

Má někdo lepší řešení?

3. 3. 2017   V.S. 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma