Navigace: Vladimír Slavík > Slavnostní schůze v říjnu 1952

Slavnostní schůze v říjnu 1952

 

Dne 4. října r.1952 se uskutečnila v sále hostince  „U lípy“ slavnostní chůze u příležitosti oslav Dne čs. armády.

Předseda OR s.Vítoslavský uvítal přítomné občany, zástupce armády, členy Akčního výboru NF a zástupce KSČ. Ve svém projevu vzpomenul vítězství VŘSR a 11. sjezd VKS/b. Pak předal slovo zástupci armády, který vysvětlil význam naší armády, která má zářný příklad v armádě SSSR. Následovalo vyhlašování závazků.

1. Rodičovské sdružení a přátel školy při národní škole v Hrabové  se zavázalo, že učiní vše pro nábor pracovníků pro dostavbu školy.

2.  Výbor žen se zavázal, že získá od kovozemědělců 500 l mléka nad povinné dodávky. Mimo to každá členka VŽ získá do ČSČK nejméně 3 ženy.

3. Učitelé národní školy vyhlásili závazek, že prostudují knihy, které jim umožní lépe vyučovat. Mimo to pomohou v lidových kurzech ruštiny jako učitelé.

4. JZD činí zavázek, že podzimní práce splní ve stanoveném termínu a bude-li přát počasí, tento termín uspíší.

5. KSČ se zavazuje, že bude nadále získávat do JZD malé a střední rolníky. 16 soudružek se zavázalo, že budou pomáhat v JZD.

6. Obvodní rada činí zavázek, že učiní vše pro vykonání  podzimních prací. Každý člen OR pomůže v přesvědčovací kampani při náboru středních a malých rolníků do JZD.

Po vyhlášení závazků byl odeslán pozdravný telegram 19. sjezdu VKS/b do Moskvy. Následoval hodnotný program členů Státního divadla v Ostravě. Báseň o Koreji  přednesl ředitel školy Dvořák.

Schůze měla velmi pěkný průběh, bylo přítomno 145 občanů. Všechny projevy byly kvitovány potleskem. Schůze byla ukončena ve 22 hodin zazpíváním Písně práce.

Komentář HN: Současná mladá generace asi neuvěří, že tak jak je popsána tato „slavnostní schůze“, probíhaly tehdy všechny ostatní.  Neobešlo se to bez závazků. Jejich vymyšlení nebylo jednoduché, strana podle toho hodnotila „ přínos“  tehdejších organizací  a agažovanost jednotlivých občanů. Mělo to své dopady, někdy i existenční. Většinou šlo o zcela formální proklamace, které neměly pro  reálný život téměř žádný význam. Úsměvný je akt zaslání pozdravného tegramu do Moskvy. Co asi soudruzi z Hrabové sdělili ještě žijícímu s. Stalinovi?

5. 12. 2016     V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma