Navigace: Vladimír Slavík > Statistika návštěvnosti HN ve 42. týdnu 2023

Statistika návštěvnosti HN ve 42. týdnu 2023

 

Ve dnech od 16. 10. do 22. 10. 2023 měly Hrabovské noviny 329 návštěv. Nejvíce zobrazených stránek (238)  bylo  v úterý 17. října. Největší pozornost vzbudil článek „Několik informací o hrabovském hřbitovu“. Zaslouží si proto reprízu.

Několik informací o hrabovském hřbitově.

V minulých dnech jsem zaslal úřednici ÚMOb Hrabová, která má na starosti hřbitov, několik otázek k aktuálnímu stavu hřbitova. Odpovědi budou možná zajímat i čtenáře Hrabovských novin.

 Otázka č. 1:  Na našem hřbitově máme nové urnové hroby. Některé jsou již obsazeny, některé jsou překryty dřevěnými paletami. Zajímalo by mne, jestli čekají na další zájemce, nebo je zde jiný důvod.  Odpověď: Překryté urnové hroby většinou svého nájemce mají a čekají na výrobu desek nebo prostě jsou jen přikryté.

Otázka č. 2: Nestěžují si nájemci urnových hrobů na vodu v prostoru pro urny? Odpověď: Stížnosti nejsou adresovány mě. Pokud stížnosti existují, jsou zasílány na stavební odbor.

Otázka č. 3: Jaký je poplatek za pronájem urnového hrobu? Odpověď: Nájem za tyto urnové hroby je splatný na 20 let a činí 1.400 Kč.

Otázka č. 4:  Co je součásti urnového hrobu v majetku města a co je „hrobové zařízení“ v majetku nájemce? Jedná se mi konkrétně o nástavbu na betonové části hrobu z mramoru o výšce cca 15 cm. Odpověď: V majetku úřadu je pouze pozemek.

Otázka č. 5: Je na našem hřbitově rozptylová loučka? Odpověď: Rozptylová loučka na našem hřbitově není.

Otázka č. 6: V „Řádu veřejného pohřebiště“ se uvádí mimo pojmu „hrobové zařízení“ i pojem „náhrobek“. Co si mám pod tímto pojmem představit? Odpověď: „ Hrobové zařízení“ je věc movitá, stávající z rozebíratelných dílů, a lze je přenést z místa na místo. „ Náhrobek“ je obvykle náhrobní kámen, popřípadě architektonické nebo sochařské dílo, které označuje hrob.

Otázka č. 7: Neplánuje se renovace sousoší u Památníku obětem 2. sv. války? Odpověď: To je zřejmě dotaz na Radu městského obvodu Hrabová.

Otázka č. 8: Hrob Vladislava Čermáka není v současné době upraven. Jaký bude jeho další osud? Odpověď: Hrob je upravován v průběhu roku nepravidelně, každopádně bude upraven „na dušičky“, stejně jak tomu bývá každý rok. Poznámka HN: Vladislav Čermák, občan Hrabové, během osvobozovacích bojů v květnu 1945 se připojil k sovětské armádě a zahynul ve věku 21 let dne 3. 5. 1945 ve Fryčovicích, pochován je na hřbitově v Ostravě-Hrabové.  Jeho hrob je evidován jako „válečný hrob“ a podle příslušného zákona je o něj povinna pečovat obec.

Pondělí, 23. 10. 2003        V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma