Navigace: Vladimír Slavík > Stavební akce v Hrabové v roce 2019

Stavební akce v Hrabové v roce 2019

 

Díky aktivitě  pana Orkáče jsem si mohl přečíst na Hrabova.info materiál, který bude projednáván na dnešním zastupitelstvu. Je to návrh projektů a stavebních akcí v Hrabové na rok 2019 v objemu  44 230 tis. Kč.

Dovolím si k tomuto plánu připojit  několik  svých poznámek.

Největší investicí je stavba MŠ za 30 mil. Kč. Zastupitelé budou asi dnes  panem starostou  seznámeni s tím, kde se „najde“ dalších 30 mil. Kč na dokončení této stavby.  Dobrá zpráva by byla, že tyto peníze dodají Evropské  dotace nebo jiné  tuzemské finanční zdroje. Třeba  zdroje města Ostravy. 

Druhou významnou položkou je rozšíření školní družiny za 8,3 mil. Kč. Nikdo asi nepochybuje o nezbytnosti této investice. Mě na ní vadí, že se uvažuje s kapacitou pouhých 110 dětí, což je dnešní stav. Přitom se  v Hrabové jejich počet brzy zvýší, a to následkem  pokračující výstavby  RD.  Takže se bude následně opět řešit rozšíření kapacity školní družiny.  Proč se zde  neposuzovaly i další možnosti?  Příkladně stavba  „na zelené louce“ nebo využití budovy MŠ na ul. V. Huga po dostavbě nové školky atd. Brutální stavební zásahy do budovy ZŠ za 12 mil. Kč považuji za velmi nešťastné řešení daného problému. 

Specifická je výstavba objektů, souvisejících  s MHD. Jsou dva. A to přechod pro chodce u Bety a krytá čekárna na zastávce Kostelík. Městský obvod zde jednoznačně zanedbal  v minulých letech svou povinnost zajistit  výstavbu těchto objeků.  V současné době stavební firmy nemají z kapacitních  důvodů  o tyto drobné zakázky zájem.  

Je „nešikovností “ pana starosty, že Hrabová nemá stavební firmu, která by pomohla i v této složité situaci. Napadá mě třeba firma TEFCO cz., Tomáše Crly. Pokud mám správné informace, Tomáš Crla je funkcionářem ODS Hrabová a přítel pana starosty. Tato firma je úspěšná ve výběrových řízeních v oblasti oprav bytových domů na Šídlovci. Proč by na oplátku nemohla pomoci i u těchto drobnějších zakázek?

Nakonec  se zmíním o modernizaci našeho bytového fondu. O těchto akcích není v investičním plánu na rok 2019 žádná zmínka.

Již proběhla (nebo ještě probíhá) modernizace bytových domů za Příborské 15-17 za 3,4 mil. Kč, prováděná firmou pana Tomáše Crly.  Ptám se, proč se v této modernizaci nepokračuje u dalších bytových domů?

Vždyť  v hospodaření s  bytovým fondem  za rok 2018 vznikl (dle Závěrečného účtu)   zisk 3,3 mil. Kč! Obdobný zisk lze předpokládat i letos. Bylo by jistě žádoucí, aby tyto peníze, pocházející z nájemného, byly investovány do  bytového fondu.

Možná, že některé s těchto záležitostí budou i předmětem debaty na dnešním zastupitelstvu.

17. 6. 2019    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma