Navigace: Vladimír Slavík > Střípky ze zasedání zastupitelstva MOb Hrabová v roce 2017 (2)

Střípky ze zasedání zastupitelstva MOb Hrabová v roce 2017 (2)

Tentokrát se zaměřím na záležitost, která může být pro Hrabovou v budoucnu poměrně  významná.  Jde o ukončení hornické činnosti Dolu Paskov a především nedalekého uhelného prádla. Dotkne se to také i dalších osudů vodních nádrží Pilík 4,5 na jižním konci Hrabové.

Na téma „Pilíky“ jsem napsal do Hrabovských novin v minulých letech již několik článků a uskutečnil  i debaty s některými zastupiteli.  Překvapila mě neinformovanost a celkový nezájem o tuto „periferii“ Hrabové.

Tato oblast však může mít v budoucnosti velký význam, a to v souvislosti s postupující „urbanizací“ okolí Ostravy, což je proces, kterému nelze asi zabránit a postihne i Hrabovou.  My máme možnost ( a možná i povinnost) zachovat pro budoucí generace několik míst s původní přírodou a nepochybuji o tom, že příští generace  nám budou za tuto snahu děkovat.

Mezi tato místa patří významný krajinný prvek  Na Rybnících, areál Pilíků a plocha  po bývalé haldě VŽKG.  O dalších osudech našeho Významného krajinného prvku nemám obavu, je dostatečně chráněn současnou legislativou. Pilíky tam bohužel nejsou zahrnuty, nikdy nebyly součásti tohoto Významného krajinného prvku. Plocha  po bývalé haldě VŽKG není předmětem tohoto článku.

Ale nyní se vracím k dnešnímu tématu a k tomu, co bylo doposud v  záležitosti  Pilíků projednáno na našem zastupitelstvu.

Zastupitelstvo 10.5. 2017: Zastupitel Dvořák se tázal, jak bude v budoucnu zajištěno čerpání vody do Pilíků. Zastupitel Rundt odpověděl, existuje o ukončení hornické činnosti Dolu Paskov rozsáhlý materiál, ale způsob čerpání vody do Pilíků tam není uveden. Zastupitel Šumbera k tomu poznamenal, že to řeší horní zákon a není jisté, že to bude provádět OKD, možná že Diamo nebo někdo jiný. Poslal také v této záležitosti  dotaz na OKD.  Zastupitel Dvořák vyzývá přítomné,  aby někdo ze zastupitelů  se o to staral. Zastupitel Lyčka projevil obavu, že Pilíky vyschnou. Na závěr této diskuse zastupitel Rundt sdělil, že Pilíky jsou Významným krajinným prvkem a někdo se o ně musí postarat.

Zastupitelstvo 19.6. 2017: V bodě „Různé“ informuje zastupitel Rundt, že v záležitosti Významného krajinného prvku Na Rybnících, lokalita Pilíky,  probíhá proces EIA a je řešen i přítok vody do Pilíků. Zastupitel Šubmera poukázal na článek, který v této záležitosti vyjde v příštích Hrabovských listech. Zastupitel Dvořák nabádá, aby MOb byl v této věci bdělý.  Neví se, kdo bude v budoucnu hradit čerpání vody do těchto nádrží.

Tímto se zájem zastupitelů o  budoucích osudech Pilíků prozatím vyčerpal.  Městský obvod však splnil svou zákonnou povinnost a  k uvedené záležitosti zaslal na MŽP následující stanovisko:

MOb  Hrabová ve svém přípise na MŽP ze dne 17.10.2017 (vyřizuje Faicová) požaduje:

1. aby byla zachována funkčnost nádrží tak, aby tyto plnily funkci přirozených rybníků s dostatečným přítokem,

2. aby byla zachována funkčnost  čerpací stanice průsakových vod pod Pilíky,

3. aby byla realizována opatření k zamezení přístupu lidí a zvěře ke kanálu podél komunikace pod nádržemi Pilíky z obou stran (např. oplocením).

Toto stanovisko bylo schváleno  dne 11.10.2017 i radou MOB.

Komentář HN:

Opět se musím otázat, proč v této souvislosti nikdo z MOb Hrabová se doposud  nedotázal  u Povodí Odry, zda je reálné budoucí napojení Pilíků na okolní vodoteče. Tedy konkrétně na Lesní nebo na Mitrovický potok. Vždyť  je to záležitost několika minut, aby bylo jasno o budoucnosti Pilíků.

Vůbec se mi nezamlouvá snaha o zachování  sběrného betonového kanálu, který hyzdí zdejší krajinu. Myslím, že název pro tento kanál  „vřed Hrabové“  je zcela na místě.  A to včetně neudržované obslužné komunikace a staveb čerpačky a trafostanice.  Ale „boží mlýny melou pomalu, ale jistě“ a věřím, že i v tomto případě zvítězí zdravý rozum.

7. 1. 2018     V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma