Navigace: Vladimír Slavík > Střípky ze zasedání zastupitelstva MOb Hrabová v roce 2017 (3)

Střípky ze zasedání zastupitelstva MOb Hrabová v roce 2017 (3)

Tématem mého dnešního  článku je akce „ Rekonstrukce propustku na ulici Ve Stromoví“. Pro ty, kteří v této části Hrabové nikdy nebyli, doporučuji do těchto míst procházku.  Také proto, že zde  brzy propukne stavební ruch  při výstavbě Prodloužené Mostní a tato místa budou po určitou dobu nedostupná. Půjdete po Domovské, na jejím konci  zahnete doprava a asi za 10 minut jste na tomto mostku nad místním potokem, který je na mapě označen názvem Šídlovecký. Nic moc, asi  20 cm vody.

Tomuto propustku byla věnována našimi radními  v loňském roce neobvyklá  pozornost. Radní v těsné  spolupráci s paní Královou ze stavebního úřadu  rozhodli, že se  musí nahradít původní mostek novým.  A to ne lecjakým, ale  supermoderním s tzv. „tlamovým“ otvorem  a tubusem  z ocelového plechu o délce 14 m! To vše za pouhých cca 2,3 mil. Kč, a to na základě velmi problematického výběrového řízení. Přitom o nutnosti a způsobu této opravy neexistuje žádná relevantní revizní zpráva, poslední je z roku 2006.

Vzhledem k neobvykle  vysoké částce na opravu propustku by se dalo očekávat, že někdo ze zastupitelů vznese na zasedání zastupitelstva dne 18.9. k této akci dotaz. Jediným zastupitelem, který se o této akci zmínil, byl  Vladimír Petana, ale nenašel u ostatních podporu. Dokonce ani u předsedy komise VDE pana Dvořáka, který by se o podobné záležitosti z titulu své funkce měl zajímat.  Nestalo se tak. Zastupitelé jako obvykle vzali na vědomí činnost Rady za uplynulé období, a to bez výhrad.Tedy schválili i tuto opravu propustku za 2,3 mil. Kč.

Ale tato akce neunikla pozornosti finančního a kontrolního výboru. Finanční výbor projednat záležitost propustku na svém zasedání v prosinci  2017 a členové měli několik kritických  připomínek, ale bez konkrétních závěrů směrem k radním a k pracovníkům úřadu.

Také ve zprávě o činnosti kontrolního výboru za rok 2017 jsou k této opravě určité výhrady, ale vše tak nějak „vyšumělo“  do ztracena.

Nemohu si pomoci, ale kdyby tuto stavbu stavěla  za své peníze privátní osoba (nebo soukromá firma), pak by náklady v žádném případě nepřekročily částku cca 400 tis. Kč. Ale protože „z cizího krev neteče“, zaplatili  jsme z obecní pokladny 2,3 mil. Kč. A to v době, kdy se připravuje stavba nové školky a nového kulturního domu a bude nutno si na tyto skutečně potřebné stavby našetřit.

Najde se někdo ze zastupitelů, který by byl ochoten se tímto  případem zpětně zabývat? Jako  příklad toho, co by se již nemělo nikdy opakovat..

11. 1. 2018    V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma