Navigace: Vladimír Slavík > Tříkrálová sbírka roku 2018

Tříkrálová sbírka roku 2018

Každým rokem zveřejňuji  na stránkách Hrabovských novin výsledky této sbírky, kterou považuji za velmi důležitou, a to nejenom z hlediska výše vybraných peněz, ale  i z pohledu širšího. Je to určité měřítko úrovně jednotlivých obcí z pohledu občanské solidarity těch bohatších s těmi chudšími a potřebnějšími  spoluobčany  (výše vybraných peněz) a také měřítko organizačních schopností (počet pokladniček)  příslušných míst, která se tomu věnují.

V celkovém součtu je v rámci ostravské Charity  letošní výsledek (2 098 tis. Kč)  lepší jak v roce minulém (1 713 tis. Kč). Částečně to asi souvisí i s celkovým růstem mezd a s růstem životní úrovně.

Projevilo se to i na výsledku sbírky v Hrabové : vloni  71 tis. Kč, letos 87 tis. Kč.  Nedostižná je stále Stará Bělá, kde se letos vybralo 125 tis. Kč!

Výsledek sbírky je závislý na počtu pokladniček, tedy na počtu obětavých „králů“, kteří  ve studeném lednovém počasí jsou ochotni se takto angažovat. Podle mého mínění by si zasloužili větší uznání ze strany vedení obce. Třeba přijetím u pana starosty s patřičným pohoštěním. Pokud jde o počet  koledníků (10x4) šlo by to organizačně i finančně zvládnout.

Pak je zde ještě jedna nevyužitá možnost. Někteří občané v době koledy  nejsou doma a přesto by rádi přispěli. Lze  to řešit  pokladničkami  na  snadno přístupných místech. Předloni jsem měl dotaz na paní lékárnici Linhartovou na Šídlovci, zdali by byla ochotna v její lékárně tuto pokladničku „pohlídat“. Odpověď byla ano. Nepochybuji o tom, že by se tak stalo i ve vhodné provozovně (obchodě) ve středu Hrabové.  V některých obcích to tak dělají.  A opět by přibylo něco  peněz pro ty nejpotřebnější.

30. 1. 2018   V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma