Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové - březen 1951

Události v Hrabové - březen 1951

 

Schůze Obvodní rady se konala 28. 3. 1951 za účasti 7 členů  rady.  Byl přítomen i předseda Místního Akčního výboru Národní fronty s. Vybíral a jako host s. Kanclíř.

Schůzi zahájil předseda OR s. Vitoslavský a předkládá požadavek na vypracování kádrového posudku na s. Sobka, který požaduje KNV v Ostravě. Posudek z různými připomínkami členů OR byl sepsán a schválen.

Bezpečnostní referent s. Malucha podává zprávu, že čtvrtletní plán komise byl splněn.

Předseda OR s. Vitoslavský podává zprávu o plnění plánu práce za 1. čtvrtletí. Vše bylo splněno, až na rozhlas. Vyzvedává činnost bytové komise v čele se s. Šostým, zemědělské v čele se s. Polachem. S práci s. Foltové je spokojen až na to, že dosud nezajistila členy do textilní komise.

 Kritizuje práci technického referenta s. Kříbka, že se málo stará o funkci, která mu byla přidělena. Rozpracování rozpočtu k akci 5M musel předseda vypracovat sám za pomoci s. Adámka.

Předseda Akčního výboru s. Vybíral podává stížnost občanů Hrabové  na s. Adámka, že chodí pozdě do svého zaměstnání . Dále má dotaz, jak jsou rozdělována osiva místním zemědělcům. Odpovídá s. Vitoslavský, že osiva jsou rozdělována  správně. Dále s. Vybíral podává v zastoupení občanů Šídlovce stížnost na závodní tržnici. Tuto stížnost prošetří s. Polach a podá zprávu na příštím zasedání.

Byla nalezena kronika obce Hrabové, kterou Němci odcizili v r. 1939. Pro doplnění zápisů od r. 1945 dodnes byli navrženi a schváleni soudruzi Vojtovič, Černý Josef a Kolich.

Měsíc duben byl vyhlášen měsícem čistoty a budou zaslány přípisy všem místním spolkům a  organizacím, aby se do této akce zapojili. Mimo to bude denně  místní rozhlas připomínat občanům nutnost udržovat obec v čistotě. Dále byl přečten přípis z JNV, aby v naší obci nebylo žádného plevele na polích, cestách, hřbitově apod.

Schůzi ukončil s.Vitoslavský v 21.30 hod. s přáním dobré noci a s pozdravem Práci čest!

Zapsal za omluveného s. Adámka s. Kříbek.

Komentář HN: Významná je poznámka, že byla nalezena kronika obce Hrabová, zabavená  Němci v době Protektorátu. Pověření soudruzi (Vojtovič, Kolich) však příliš nespěchali s provedením zápisů z poválečných let, první se v kronice objevil až za r. 1955. Byly asi jiné starosti.

14. 10. 2016    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma