Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové - březen 1953

Události v Hrabové - březen 1953

 

Zápis ze  schůze obvodní rady konané 11. března 1953 za účasti 9 členů rady, zástupce KSČ, Akčního výboru NF a Výboru žen. Neomluveni s. Pinc a s. Derkáčová.

Schůzi zahájil a řídil s. Vitoslavský s tímto pořadem: 1. Kontrola a čtení zápisu. 2. Došlá pošta. 3. Zprávy referentů. 4. Různé.

Na začátku jednání požádal předseda všechny přítomné, aby povstáním uctili památku velkého zemřelého s. J.V.Stalina.

K zápisu: K uzavření obchodu Pramen na horním konci dává s. předseda návrh, aby se tak stalo až po otevření bývalého obchodu p. Mikolajka. S uzavřením  prodejny výseku masa všichni souhlasí. Na krajský sjezd kronikářů vyslán s. Kolich.

Došlá pošta: Základ soutěže mezi nár. výbory jsou socialistické závazky. To je nutno projednat ve všech komisích. S. Mazák se zavazuje, že bude neustále kontrolovat evidenci živočišné a rostlinné výroby.

Zprávy referentů: V únoru byl plněn plán dodávek takto: mléko 96,6%, vajíčka 94,6%, hovězí 104,7%, vepřové 118,5%. Plán na 2. čtvrtletí bude předložen ke schválení na příští schůzi. Hovory s občany budou 12. března za účelem vysvětlení domovní daně. O vesnických kulacích hovoří s.Šostý. S. předseda dává návrh, aby proti kulaku Šugarovi byl použit § 51a a u kulaka Kaloče byl zvýšen rozpis dodávek o 30%. S. Pinc sděluje, že pro jarní práce na JZD je připraveno 40 žen. S. Boruta sděluje, že ČSM má závazky na jarní práce a čekají na výzvu s. Pince. S. Vojtovič podává zprávu o stavbách a přestavbách. Je jich 8 včetně stavby tržnice na Šídlovci.

Různé: Je nutno ověřit po právní stránce, zda může u svého otce zemědělce Františka Nováčka pracovat jeho syn jako námezdní síla. Podána zpráva s. Kanclířem,  že zemědělec Emil Nováček zatajil 4 ha půdy. Bude provedeno úřední přeměření na náklady jmenovaného. Přes stálé přesvědčování staví se zemědělci ke vstupu do JZD záporně a rozhodnutí odkládají až po žních. Vysloven požadavek na provedení kontroly činnosti rybářského spolku.

Schůze ukončena v 21.30 hod. Zapsal: Mazák Josef

Zápis ze schůze OR konané 25.3.1953  za účasti 7 členů rady, zástupce AV a Výboru žen. Pořad schůze: Kontrola zápisu, došlá pošta, zprávy referentů, různé.

K zápisu: S. Mazák hovoří o soutěži mezi NV a žádá o sestavení komise, která bude tuto soutěž řídit. Schváleno, do komise jmenováni s. Trčková, Vojtovič a Kanclíř. Soutěž nutno projednat ve všech komisích a vyžadovat podávání závazků v oblasti zemědělské výroby, sběru šrotu a náboru prac. sil.

Došlá pošta. JNV žádá o zhodnocení práce tajemníka. Hodnocení: plní své úkoly velmi dobře, je důsledný a obětavý. Své zaměstnance dobře vede a usměrňuje. S občany vychází dobře.

Zprávy referentů: S. Kanclíř podává zprávu o náboru do JZD. Přes veškeré úsilí se nepodařilo získat ani jednoho zemědělce. V akci HTÚP (hospodářsko-technická úprava půdy) bylo získáno 50 podpisů, kdy občané souhlasí, 4 občané však později souhlas odvolali. S. Trčková podává zprávu o činnosti Osvětové besedy. Vedoucí s. Talpa se osvědčil, plán se plní. Činnost je narušována častým vypínáním elektřiny. Velice pomohl s. Mazák svým vlivem na učitelský sbor, kteří přislíbili spolupráci. Dobře si vede i Vojan. O zásobování hovoří s. Derkáčová. Prodejny jsou nedostatečně zásobovány cukrem, máslem a sádlem. Zdravotní komise si stěžuje, že přes urgence není doposud lékárnička na JZD. Plánuje se zdravotní kontrola v Družině, jeslích a na ubytovnách. Zemědělská komise povolila oplocení pozemků p. Vrbenské a zamítla žádost p. Dvorského. Navrhuje se zvýšení daní všem zemědělcům, kteří se zabývají povoznictvím.

Různé: Bude nutno rozdělit 20 ha půdy JZD do nuceného pachtu zemědělcům. Do funkce hospodáře JZD se navrhuje Chlupatý Karel. Se jmenovaným to projedná s. Vitoslavský. V dubnu se na hovorech se zemědělci projednají Vzorové stanovy JZD. S. Trčková žádá, aby byla z funkce uklízečky odvolána p. Šimská, jelikož nemá kladný postoj k dnešnímu zřízení. S. Derkáčová sděluje, že budou zadrženy potravinové lístky p. Porvisovi a p. Vašíčkovi, jelikož tito vlastnili soukromé firmy.

Na závěr žádá s. tajemník opětovně všechny přítomné, aby věnovali veškerou pozornost soutěži mezi Národními výbory.

Schůze skončena v 22.15 hod. Zapsal: Mazák Josef.

21. 12. 2016     V.S.

 

 

 

 

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma