Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové - červen 1953

Události v Hrabové - červen 1953

 

V tomto měsící se uskutečnila pouze jedna schůze Obvodní rady s obvyklým programem za účasti 9 členů rady.

Došlá pošta: Projednán přípis z JNV o výsledcích soutěže mezi obvody, kde opět zvítězila Stará Bělá.  Podle nových směrnic této soutěže  se nám ukládá záískat do JZD 12 výkonných zemědělců a 1 dopisovatele do Vesnických novin. Jako důležitý ukazatel zůstává nadále sběr odpadových hmot. K soutěži hovořil s. Mazák: nedostatečně byla informována veřejnost, špatně pracovala soutěžní komise. Malý zájem byl ze strany členů OR a organizací Národní Fronty. Nutno vytvořit agitační dvojice, které budou pomocí osobních pohovorů zajišťovat soutěžní úkoly. Z advokátní poradny došel protest občanů proti rozhodnutí OR ve věci úprav Farské ulice. Bude postoupeno k rozhodnutí na JNV. Projednán plán žňové agitace, zaslaný z JNV. Za splnění zodpovídají příslušní referenti OR, ředitel Osvětové besedy a předseda JZD. Od nového školního roku bude místo národní a střední školy zřízena osmiletá střední škola.  Školský referát JNV žádá k této změně připomínky. Bez připomínek. Osvětový odbor JNV připravuje školení pracovníků pro místní rozhlas a pro optickou agitaci. Doporučuje se Trnavská Jarmila a Kovářová Olga. Na poradu KNV v Ostravě za účelem  zřízení rybníka v Hrabové je delegován s. Kanclíř a Vitoslavský.

Zprávy referentů: O zásobovací situaci v obchodech podala zprávu s. Derkačová. Počáteční nával po zrušení lístkového systému se snížil a situace se stabilizovala. Na příští schůzi bude podána zpráva o občanských kontrolách obchodní sítě.

 S. Kanclíř podává zprávu o situaci v JZD, hodnotí průběh jarních prací, senoseče, referuje o  stavu cukrovky a brambor. Plánovaný stav dobytka bude splněn. Pracovní síly pro JZD zajišťuje místní KSČ.

S. Šostý podává zprávu o přípravě žňových hlídek, o rodinách cikánského původu, o čepování alkoholu ve zdejších hostincích a o bytové situaci. Při průzkumu v ubytovně poblíž hotelu Ostravice zjištěno, že cikáni zde žijí celkem slušně a mají zájem o vzdělání. V ubytovně na Závodí žijí cikánské rodiny velmi špatně a v nepořádku. Je to jiný druh cikánů, kteří nevydrží dlouho na jednom místě. Při pohovoru bylo zjištěno, že nemají zájem o práci ani o vzdělání. Pracovali ve Vratimovských papírnách, ale byli propuštěni pro špatnou pracovní morálku.   Mají v úmyslu se vrátit na Slovensko. Situace s byty je stále stejná, bytů je málo.

S. Trčková podala zprávu o celodenní školce, jeslích a školách. V jeslích byla infekce a počet dětí se tím snížil. Situace se stravováním a s výchovou je dobrá. Na národní škole byl proveden slib pionýrů. O novém školském zákoně byli na veřejné  schůzi seznámeni rodiče. Svůj účel nesplnil Mezinárodní den dětí se sportovním dnem.Zájem  dětí byl velký, ostatních ogranizací malý. Sokol předvedl pouze fotbal, nic jiného.

S. Vojtovič podal zprávu o činnosti DLS (důvěrníci lidové správy) a o plnění úkolů v akci 5M. Po zrušení lískového systému odpadly hlavní důvody stížnosti občanů na špatné zásobování. Do občanských kontrol v obchodech se zapojí 10 občanek. Pokračují terénní úpravy na Šídlovci a na sokolském hřišti.  Tam bylo upraveno hřiště pro házenou, běžecká dráha a započato s výstavbou kabin.

 S. Pinc podává zprávu o Lánské akci. Naše škola má snahu navázat  spolupráci s dolem Hlubina, ale doposud na naše pozvání nepřišel nikdo, posílají nám jen časopis „Hlubiňák“, který je využíván při vyučování ve čtvrtých třídách. Učitelé s žáky navštívili hornické učiliště v Šumbarku. Přes veškerou snahu  nepodařilo se v tomto roce  pro hornictví získat žádného žáka.

Hodnocení úřadu a tajemníka: Administrativě se hodně ulevilo úředníkům zrušením lístkového systému. Zaměstnaci úřadu konají svou práci poctivě a svědomitě. S. Mazák důsledně zajišťuje všechny úkoly. Věnuje hodně času práci komisí a k poctivé práci nabádá i  členy obvodní rady.

Různé: S. Pinc se táže, zda již KSČ  zajistila za něho náhradu ve funkci člena rady.  Strana dosud neodpověděla, bude to urgovat s. Šostý. S. Kolichová žádá, aby byl proveden bakteriologický rozbor pitné vody na statku JZD. Zajistí s. předseda.

Schůze ukončena ve 23 hodin.

Zapsal: Mazák.

Komentář HL: Ohlas na tehdejší největší událost, na měnovou reformu a zrušení lístkového systému byl na tomto zasedání OR celkem malý. Více se diskutovalo o výsledcích soutěže mezi Obvodními a Národními výbory a o zemědělství. Důležitá byla i oblast propagace a agitace – viz školení hlasatelů místního rozhlasu a občanů, pověřených tvorbou „optické“ agitace, tedy  nástěnek. Neúspěšná je Lánská akce, většina zdejších obyvatel ví dobře, jak těžká je práce horníků. Úsměvná je záležitost s. Pince: již vloni žádal o zproštění funkce v OR, ale doposud k tomu nedala souhlas  KSČ, které je členem. Tak musí čekat, až strana najde náhradu. Stranická disciplina byla tehdy velmi tuhá.

 Na obsahu jednání naší obvodní rady  je nejlépe vidět rozdíly mezi tehdejší dobou a dneškem. Starosti a priority našich rodičů byly úplně jiné ve srovnání se starostmi a prioritami dnešní generace. Přitom nás dělí  od těch dob pouhých 60 let. Umíme si představit, co bude za dalších 60 let?

9. 1. 2017    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma