Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové - červenec 1952

Události v Hrabové - červenec 1952

 

První červencové schůze OR se zúčastnily mimo členy OR také zástupkyně Výboru žen a členka KNV v Ostravě s. Niklová.

S. Mazák informuje o náboru mezi malými a středními zemedělci do JZD. V náboru pomáhají členové okresního výboru KSČ, členové OR a místní organizace KSČ.

Různé: S. Polach žádá jmenování žňového referenta a zodpovědné osoby za odvoz dřeva z místních lesů. Byl navržen s. Rudolf Petr, se jmenovaným to projedná s. Polach. Pro odvoz dřeva byl navržen Oldřich Lička, projedná to s ním s. Mazák. Pak byla projednána žádost Sýkory o povolení zakoupení jednoho páru koní. Po diskusi podává předseda návrh na zamítnutí. Schváleno všemi hlasy.  Pak se do diskuse přihlásila členka KNV s. Niklová a hovoří o úkolech Výboru žen a práci aktivistek v komisích. S. Řeha žádá o umístění ochanného síta na kanále potoka, který vede pod Šídlovcem. Bude žádáno písemně na VŽKG. Dále informuje o sběru starého železa a o tom, že v akci 5M bylo na hřišti Sokola odpracováno v červnu 1 243 hodin.

Druhá červencová schůze byla věnována hlavně situaci v zemědělství.  Zúčastnilo se jí 10 členů rady a instruktor z JNV. JNV žádá u jmenování správce nad  majetkem, který byl konfiskován. Všemi hlasy byl schvánen do této funkce Glingar František.

 Zprávu  o zemědělství podal s. Polach, dodávky za 2. čtvrtletí byly splněny vcelku dobře, až na několik případů u vajec a mléka. Dále předkládá rozpis řepky a obilnin, úkoly jsou daleko větší jak v roce minulém.  S. předseda Vitoslavský  podává zprávu o situaci v JZD. Brzdou bylo, že nebyla doposud obsazena  funkce hospodáře družstva. Tato překážka byla odstraněna, do této funkce byl jmenován s. Olšanský, který nedávno vstoupil do družstva.

Různé: S. Žižková žádá o rozšíření komise školské a osvětové. Požádány budou masové složky. Instruktor JNV žádá, aby byl v Hrabové založen ČSČK. Úkol uložen zdravotní komisi. S.Vojtkovič informuje o jednání vybudovat v Hrabové vodovod. S. Vitoslavský vyzývá členy rady, aby přišli na Hovory s občany, které se konají v sobotu.

Třetí schůze OR v tomto měsíci se konala za přítomnosti 7 členů rady , zástupce KSČ, Výboru žen a člena Požárního sboru.

 Došlá pošta: Je projednána stížnost pana Kuchaře, který si stěžoval až v kanceláři předsedy vlády na Obvodní radu. Dotaz k tomuto případu byl zaslán z JNV v Ostravě, odpověď vypracována předsedou OR byla po diskusi členů OR schválena.

Zprávy referentů: s. předseda místo nepřítomného referenta informuje o žních, probíhají dobře. K průběhu Hovorů s občany má připomínku, že náplň schůze byla dobrá, ale byla malá účast, jen 65 občanů. Nábor středních a malých rolníků do JZD je připravován ve spolupráci s KSČ a předseda žádá členy rady o pomoc. Činnost výboru žen podle hodnocení předsedy je nedostačující a žádá přitomnou předsedkyni, aby svolávala schůze výboru  každých 14 dnů, bude se také zúčastňovat.

Rúzné: Byly ustaveny domovní hlídky protipožární a zdravotnické. Byla podána informace předsedy s. Vitoslavského  o schůzce ředitele školy s. Tešnara  se zástupcem KNV.  Oba požádali o zaslání žádosti OR ve věci vybudování nové školy,  jelikož ta dřevěná je již nevyhovující. Žádost má být adresována přímo na KNV.  S. Mokryš se obrácí k zástupci mládeže J. Borutovi, aby si SČM vzala za úkol sběr odpadových hmot. Rovněž požádal o seznam všech členů SČM. Na závěr tohoto bodu požádal předseda, aby technická komise zjistila potřebu betonových rour, aby o ně mohl požádat na JNV.

Zapsal: Mařák

Komentář HN: Aktivita Obvodní rady byla obdivuhodná, uskutečnily se tři schůze v jednom měsíci, a to za poměrně vysoké účasti členů. Projednávaná problematika odpovídala požadavkům doby, na prvém méstě zemědělství, pak i ostatní záležitosti.

26. 11. 2016      V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma