Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové - duben 1947

Události v Hrabové - duben 1947

 

Schůze Obvodní rady se sešla 10. dubna 1947 za přítomnosti všech jejich členů. Přečten a schválen zápis z minulé schůze a ze schůze veřejné.

Došlé přípisy: O finanční příspěvek žádá Spolek pro udržování hřbitova u Malé pevnosti v Terezíně. Předáno k vyjádření nově zřízené Místní osvětové radě.

Strana nár. soc. delegovala do finanční komise Fr. Kuču, úředníka,  a do komise živnostensko-zemědělské Boh. Mikolajka, obchodníka. Strana lidová do bezpečnostní komise delegovala Boh. Laryše, úředníka a do komise soc. zdravotní Fr. Vyviala, listonoše.

Pro dodporu akce Výstavba Ostravy bylo schváleno, aby místní SČM svolala schůzi koordinačního výboru Národní Fronty, kde budou projednány podrobnosti.

1. místopředseda V. Opěla přednesl referát o ustavující schůzi Osvětové rady.

Bude-li možno přeložit otevření nového mostu přes Ostravici na večerní hodinu, vypraví se průvod místních občanů s hudbou k této slavnosti. Oslava Osvobození bude provedena dle návrhu Osvětové rady.

2. místopředseda Fr. Vavruška učinil dotaz na program činnosti živnostensko-zemědělské komise. Předseda L. Sobek sděluje, že  doposud nedošly žádné směrnice.

Oldřich Olšanský referuje o zřizení vodního družstva a oznamuje konání valné hromady. Ant. Tomáš oznamuje, že již není možné další skladování německého majetku v domech na sídlišti vítkovických železáren.

Komentář HN: Místní samospráva  pod  novým názvem Obvodní rada se snaží řešit aktuální problémy Hrabové.  V této době také záležitosti, týkacící se kultury a osvěty vůbec. Byla proto zřízena nově Osvětová rada jako další  komise samosprávy.

Ty hlavní problémy  však na tehdejší radní teprve čekají. Budu o nich informovat v dalších dílech tohoto seriálu. Současnou situaci bych označil, jako „klid před bouři“.

9. 8. 2016   V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma