Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové - květen 1947

Události v Hrabové - květen 1947

 

Obvodní rada se sešla 29. 5. 1947. Přítomni  L. Sobek, Z. Olivová, J. Kaloč, K. Jurák, Z. Černík, V. Opěla, O. Olšanský, F. Vavruška,  J. Minář a J. Janša.  Nepřítomen a omluven byl Antonín Štěrba.

Tajemník oznámil, že panu prezidentu byl u přílžitosti jeho 63. narozenin zaslán blahopřejný telegram.

Na základě příkazu ÚNV v Ostravě byl proveden  a odeslán soupis obyvatelstva podle povolání. Béře se na vědomí vyhláška ministerstva vnitra o organizačním řádu Statutárních měst.  Béře se na vědomí přípis ÚNV o sbírce ve prospěch Rumunska a vyzve se místní organisace SČM (Svaz české mládeže) k provedení  sbírky mezi obyvatelstvem.

Na přípis ÚNV ve věci konfiskace majetku Alžběty  Gebaurové se odpoví, že nynější  držitel zabaveného majetku nemá nyní možnost si opatřit majetek nový.

Program „Týden dětské radosti“  byl předán k provedení Osvětové radě. Na vědomí vzat požadavek nár. podniku  „Instalační závody“ o přidělení čtyřčlenné brigády na výpomoc. Přečtena pozvánka na zasedání ÚNV, kde se bude projednávat rozpočet na r. 1948.

Zprávy z odborů:

 Obšírnou zprávu  ze zasedání  Zemského sjezdu v Ostravě podal  2. místopředseda  Fr. Vavruška. Jmenovaný dále žádá, aby bylo vyšetřeno, mohou-li  skauti jezditi do hor s vojenskými vzduchovkami a stříleti tam po holubech. Dále urguje provedení odpadu od pumpy na hřbitově. Při té příležitosti požaduje, aby bylo upraveno místo, na němž byli pohřbeni vojíni Rudé armády. Byl tím pověřen stavební odbor.

Pak podal zprávu 1. místopředseda o činnosti zemědělsko-živnostenského odboru.  Zpráva byla schválena. Finanční referent  Ant. Tomáš podal zprávu o výstavě, která se konala v Ostravě v domě umění na téma „Peněžnictví“. Bytový referent Karel Jurák předložil došlé žádosti na přidělení bytu, které byly schváleny. Stavební referentka  Zd. Olivová referovala o činnosti stavebního odboru. Zprávy byla schválena.  Zpávu rovněž podal bezpečnostní referent Josef Kaloč .

Zamítá se žádost Ant. Kročka o udělení státní a národní spolehlivosti. Projednán seznam místních  Němců, kteří budou vyslání k odpracování 100 hodin v akci „Budujeme Ostravu“.  Boh. Olšanskému bude předepsána pokuta  100 Kčs za nepřípustné vyvěšování státní vlajky.

Karel Jurák žádá, aby bylo dopsáno hostinskému Jos. Dvorskému ve věci vyvěšování obrazů ve veřejné místnosti, které budí v řadách místních občanů pohoršení.

Bude dopsáno Zemskému nár. výboru, aby přikročil k provedení regulace potoka Ščučí.

Projednán návrh jednacího řádu Obvodních rad a Sboru referentů a komisí.

Komentář HN:  Současného čtenáře těchto zápisů  možná napadne, jak zodpovědně přistupovali tehdejší radní ke svým funkcím. Předkládali při jednáních rady  podrobné referáty o záležitostech, za které byli zodpovědni. Referáty pak  byly přílohou zápisů.Tato jejich činnost určitě vyžadovala mnoho osobního času. A dělali to zdarma,  „odměny zastupitelů“ tehdy ještě neexistovaly.  

12. 8. 2016   V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma