Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové - květen 1952

Události v Hrabové - květen 1952

 

Květnové schůze Obvodní rady se zůčastnilo 11 jejich členů, instruktor z JNV a zástupce vesnického výboru KSČ.  Po přečtení a schválení zápisu z posledního jednání dotazuje se s. Řeha, jak dopadlo jednání ve věci nové sběrny mléka. S. Polach informuje, že s. Velký není ochoten vykonávat funkci vedoucího sběrny a dává návrh na s. Řehovou. Bude-li jmenovaná ochotna tuto funkci přijmout, bude ihned provedena úprava příslušné místnosti.

Ve věci kronikáře podal zprávu s. předseda, že s. profesorka Hotová je ochotna dělat kronikářku, pokud bude alespoň částečně uvolněna z politické práce ve škole.

Zprávy referentů: S. Polach oznamuje, že jarní práce byly splněny na 100% a seznamuje radu s rozpisem dodávek na r. 1953. Dodávky jsou oproti letošnímu roku značně vyšší. V sobotu 17. 5. je schůze všech zemědělců, kteří tam budou podepisovat dodávky. Přítomnost členů rady je velmi žádoucí. S. Vojtovič podává zprávu za technickou komisi a seznamuje radu s průběhem akce M. Provádí se úpravy cest na Šídlovci, brzy započnou práce na urnovém háji na hřbitově. Předkládá žádost s. Kuchaře o postavení kůlny. Povolí se až bude bydlet v Hrabové. S. Pinc navrhuje, aby každý občan odpracoval 10 hodin na zvelebení obce. Jednohlasně schváleno.

S. předseda předkládá přípis JNV o odměnách členům OR. Po diskusi byly tyto schváleny takto: S. Vitoslavský 2.000 Kčs, s. Polach a Šostý 200 Kčs, s. Mokryš, Pinc, Řeha, Vojtovič, Vybíralová, Žižková 150 Kčs.

 S. předseda pověřuje s. Polacha, aby učinil dotaz u s. Kokeše, zda nechce svou trafiku přestěhovat na horní konec místo trafiky paní Křižánkové. Nebude -li ochoten, převezme tuto trafiku s. Witásek.

Různé: Instruktor JNV informuje o tom, že na jednání  každé rady musí býti probrány následující úkoly: Lánská akce, zapojení bezdětných žen do práce, kontrola nemocenských přídavkových lístků. P S. Vybíral upozorňuje, že musí proběhnout schůze žen, na které bude zvolen nový  Výbor žen. S. Žižková žádá o okamžitou nápravu ve školní družině, kde nejsou pece pro vaření. Bude požádán s. Holeček nebo s. Cigánek o intervenci na JNV v Ostravě. Ve věci vodovodu pro horní konec jednal s. předseda na JNV, kde přednesl, že občané jsou ochotni přispět penězi i svou práci. Bylo mu slíbeno, že bude v této věci dále jednáno.

Zapsal:  Mazák.

Další květnová schůze OR  se uskutečnila 30. 5. v hostinci u Chlupatého za účasti 8 členů rady, 7 zástupců Akčního výboru a 7 zástupců rady žen. Schůzi zahájil  s. Demel a předal slovo s. Vitoslavskému, který přítomným oznámil účel schůze, a to vytvoření Výboru žen a požádal, aby přítomní navrhli jména do nového orgánu.  Zvolená předsedkyně bude kooptována do Obvodní rady.

Slavnostní schůze žen s volbou výboru se bude konat příští týden v sále U lípy s následujícím programem: Slavnostní projev, volba Výboru žen, Slib nového výboru, zakončení.

Tato schůze rozšířené OR byla ukončena po rušné debatě v 9 hod. večer.

Zapsal: Vojtovič.

Komentář HN: Podle instrukcí z JNV musí se OB pravidelně zabývat tzv. Lánskou akci. Šlo o intenzivní nábor mládeže do hornictví, který probíhal především na školách. Horničtí učni bydleli v internátech, měli zvláštní uniformy a různé finanční výhody. Také byla zahájena velká akce v zapojení žen do výroby. O ženy se začal režim intenzivně zajímat, což se projevilo i v budování tzv. Výborů žen.

22. 11. 2016     V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma