Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové - prosinec 1948

Události v Hrabové - prosinec 1948

 

Poslední schůze Obvodní rady v roce 1948 se uskutečnila  14. prosince za účasti devíti členů rady. Omluveni byli Zdeněk Černík, Ant. Štěrba a Karel Jurák. Schůzi zahájil a řídil Ludvík Sobek.

K minulému zápisu sděluje s.Kaloč, že doposud nebyl zapojen telefon na s. Ludvíka Sobka. Urgenci zapojení provede Akční výbor NF.  Na to byl zápis schválen a podepsán.

Přečtena žádost majitelů domů na ul. Nebeského na zavedení veřejného osvětlení. Usneseno zaslat Moravskoslezským  elektrárnám doporučení  k jeho zavedení.

 Akční výbor NF požádal silniční správu o rozšíření ul. Mlynářské. ÚNV odpověděl, že nejprve bude nutno jednat s majiteli pozemků. Provede předseda s. Sobek.

Vzat na vědomí přípis zásobovacího úřadu ÚNV  o potravinových lístcích pro funkcionáře nár. výborů, přípis úřadovny pro pozemkovou reformu  o zamítnutí parcelace Římsko- kat. farního obročí sv. Vavřince v Paskově, přípis o mimořádném přídělu cementu pro udržovací práce v obci.

Přečtena žádost Vratimovské celulosky o brigádnickou pomoc při vykládce 900 vagonů dřeva a 250 vagonů kyzu železného. Vyhlášky již byly vylepeny.

Vzat na vědomí přípis ÚNV o vytvoření  komise pro ovocné stromy  v čele s Antonínem Adámkem a s následujícími členy: Olšanský Oldřich, zahradník, Nohel Antonín, zahradník, Hilšer František, řídící učitel, Paduch Bohumil, důchodce, Minář František, mistr, Minář Jan, hutník, Vavruška František, mistr v.v., Budín Rudolf, dozorce, Budín Antonín, hutník.

Vzat na vědomí přípis Akčního výboru NF o zamítnutí žádosti Bohumila Olšanského o vystavení osvědčen o státní a národní spolehlivosti a usneseno prozatím žádané nevydati.

Zprávy referentů: Všichni referenti byli vyzváni k pravidelnému předkládání písemných zpráv o činnosti komisí.

Dodatečné volby náměstků předsedy: Jelikož bylo zjištěno, že po únorových událostech nebyli doposud zvoleni náměstci předsedy, žádá předseda o návrhy. Jednohlasně byli zvoleni:  1. místopředseda Josef Kaloč, vrchní strážmistr SNB,  2. místopředseda Ladislav Linhart, mistr ve Vratimovských papírních.

Různé:  Kulturní referentka s. Z. Olivová referuje o stavbě prozatímní školy a urguje zahájení stavebních prací. S. Linhart oznamuje, že bylo nalezeno větší množství  zastřeleného zpěvného ptactva. Bylo usneseno dopsati škole, aby napomenuli mládež, střílející se vzduchovek a pohroziti zabavení m zbraní. Upozorněno bude i velitelství SNB v Hrabové.

Předseda informuje o změnách v krajském zřízení. Žádá o vhodné podněty, které budou zaslány ÚNV.

Projednáno uzavření hostince Ludvíka Šmída v Závodí a usneseno doporučit žádost  restaurace Fridolína Vašíčka o příděl lihovin.

Přítomni souhlasili s tím, že nadále není možno, aby obec byla bez rozhlasového zařízení. Augustin Míček se nabídl, že bude vybírat od občanů zapůjčky na jeho zřízení.

Poté předseda schůzi ukončil.

Zapsal Walter v.r.

Komentář HN:  Rád bych upozornil na změnu v titulování jednajících osob.  Označení „pan“  znamenalo, že se jedná o představitele tzv. reakce. Označení s. (soudruh) znamenalo,že jde o „pokrokovou“ osobu se stranickou knížkou KSČ. Stále ještě existují tzv. Akční výbory a významně zasahují do činnosti místní správy.

Za pozornost stojí poslední záležitost, projednávaná na tomto zasedání. Zde o zřízení veřejného rozhlasu. Vyhlašování důležiých informací prostřednictvím obecního bubeníka již bylo poněkud nemoderní a za progresivní byl považován obecní rozhlas. Ale nebyly peníze. Proto se nabídl Augustin Míček, že bude od občanů vybírat návratné půjčky na jeho zřízení. Jak to dopadlo, to se snad dozvíme z příštích zápisů Obvodní rady.

13. 9. 2016    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma