Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové - prosinec 1951

Události v Hrabové - prosinec 1951

 

Dle zápisu ze zasedání obvodní rady 12. 12. 1951 se dostavilo pouze 7 radních a zástupce  JNV v Ostravě.

Na nepřítomného předsedu s. Vitoslavského řídil schůzi s. Polach. Zápis z minulé schůze přečten a schválen.

Jako první bod programu  byla projednávána žádost Oldřicha Vítka o prominutí trestu. Záležitost prošetří a zařídí vše potřebné s. Mokrýš, bezpečnostní referent.

Dále byla projednána záležitost prodeje půdy Fr. Chlupatému. Obvodní rada  žádost doporučila  s podmínkou, že Míček Augustin vyjde vstříc s prodejem půdy Rudolfovi Klaudovi.

Předsedající s. Polach pak vyzval jednotlivé referenty, aby v brzké době svolali své komise a vypracovali plán činnosti na 1. čtvrtletí r. 1952. Pak přítomné informoval, jaká je v naší obci situace v zásobování a jak jsou plněny dodávky mléka.

Po kratší debatě byla schůze ukončena.

Zapsal: Ant. Adámek.

Komentář HN: Je zajímavé, že po tak významné akci ve veřejném životě Hrabové, kde bylo rozhodnuto o novém perzonálním obsazení Obvodní rady (Hovory s občany v listopadu 1951), se prvního zasedání zúčastnilo tak málo radních. Absenci měl i předseda s. Vitoslavský. Možná, že byla epidemie chřipky, nebo byly  pro tuto neúčast jiné důvody.

Abych poněkud obohatil toto období, „chudobné“  na informace, uvedu dobový  záznam z naší farské kroniky z  r. 1951:

22. 7. byla vykonána pouť k Panence Marii do Frýdku-Místku. Jely 2 autobusy, zúčastnilo se 120 poutníků. Na hrabovské pouti 25. 11. kázal dp. Josef Nejedlý. Velkou mši měl p. děkan Fürst za asistence dp. Kvapila, dp. Stříže a dp. Reinocha, faráře z Vratimova. Počasí pěkné, účast slušná.  V září a listopadu r. 1951 byla pokryta celá střecha  a obě kostelní věže novým šindelem. Šindel byl vyroben na Slovensku, v Mořkově a Metylovicích.

10. 11. 2016    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma