Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové - prosinec 1952

Události v Hrabové - prosinec 1952

 

Na první prosincové schůzi Obvodní rady  se projednávalo následující:

Pro kroniku se mají zpracovat vzpomínky občanů. Byl tím pověřen učitel Seltelreich a s. Žižková za OR.

Došlá pošta: Přečtena zpráva Družstva cementářů, výrobna Hrabová o splnění úkolů Gottwaldovy pětiletky.  Zaměstnancům bude zasláno blahopřání OR a mnoho zdaru k dalšímu plnění plánu. Na naši žádost o přidělení harmonia pro obřadní síň nám JNV sdělilo, že žádosti nelze vyhovět.  Na žádost o přidělení ledničky pro prodejnu Pramen jsme dostali odpověď, že žádosti bude vyhověno, budou-li dodány ledničky od výrobce.

Soutěž Ostrava-Praha: Naše závazky jsou plněny následovně: V akci brigádnických hodin je závazek překročen. Na dlouhodobé nebo krátkodobé brigády do průmyslu získáno 12 žen, do trvalého zaměstnání získáno 15 žen. Jsme pozadu ve sběru šrotu. Byl upraven Husův pomník. S úpravou cesty ke hřbitovu nebylo započato pro nedostatek materiálu. Žně  byly uspíšeny o 3 dny. Výkup obilovin splněn na 101%. Živočišnou výrobu splňujeme, probíhá výměna brakového dobytka. Vinou počasí váznou podzimní práce. Pro upevnění kolektivního hospodářství jsou pořádány pohovory se zemědělci o vstupu do JZD.

Zprávy referentů: V dodávkách mléka pokulháváme, v mase plníme na 88%. Porážky vepřů jsou přísně kontrolovány. Kdo nesplnil dodávku, není mu porážka povolena. Není plněno usnesení strany  a vlády o podzimních pracích, a to kvůli špatnému počasí. JZD nemá zaseto 8 hektarů, soukromá sektor má podzimní práce splněny na 98%.

Byla svolána schůze zemědělců za účelem jejich vstupu do JZD. Diskuse velmi živá, mimo jiné se diskutovalo o nebezpečí kulhavky a slintavky. Stížnosti zemědělců budou předány na JNV. V rámci Lánské akce náboru do hornictví obdržel ředitel školy s. Cigánek seznam náborových dvojic. Byly postaveny dopravní značky před školou. Je připraven štěrk pro případ náledí na silnicích, o svých úkolech bude poučen obecní cestář.  Ukončeno školení požárních hlídek, připravuje se školení zdravotních hlídek.

Různé: S. Vojtovič činí dotaz, jaké budou náklady na opravu Poplužní ulice. Odpovídá s. předseda, že 80 000 Kčs. Sděleno, že JNV nebude napříště nic namítat proti stavění RD v Hrabové.

Na další prosincové schůzi se projednávalo mimo  běžnou agendu následující: V soutěži mezi NV a OR jsme se umístili na 11. místě, což je nedostačující. Dobře pracuje komise bytová, technická, bezpečnostní a zdravotnická. Slabě komise zemědělská, školská a pracovní. Zcela  nedostatečně pracuje Sbor důvěrníků lidové správy.

Různé: s. Dědková se ptá, jak daleko pokročily přípravy na stavbu nové školy. Předseda odpovídá, že se k tomu staví odmítavě JNV a bude nutno se obrátit přímo na předsednictvo vlády. Přitom se připojí i stížnost na ostatní nedostatky, jako je elektrizace a vodovod. S. Řeha  oznamuje, že do prodejen v obci byla rozvezena jablka, ale do prodejny č. 8604/3 ještě nedošla. S. Zrubková podává zprávu o splnění závazku žen u příležitosti VŘSR. S. Boruta se dotazuje, jak dlouho ještě bude pošta v tak chatrné budově. S. předseda sděluje, že prozatím není naděje na zlepšení situace.  

Pak s. předseda ukončil ve 22.30 hod. schůzi s přáním prožití příjemných vánočních svátků.

Zapsal: Mazák

Komentář HN: Nic mimořádného se v Hrabové v prosinci r. 1952 nestalo (alespoň podle toho, co napsal s. Mazák do zápisu), řeší se stále stejné problémy.

12. 12. 2016    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma