Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové - říjen 1952

Události v Hrabové - říjen 1952

 

První říjnové schůze OR na počátku měsíce se zúčastnilo 8 členů rady,  instruktor JNV a představitelka Výboru žen.

K minulému jednání: Komise pro kontrolu podzimních  zemědělských prací musí podávat denní hlášení. S předseda kritizuje malou účast zemědělců na rozhlasové besedě o zemědělství.  Práce na úpravě pomníku Jana Husa zdárně pokračují.

Došlá pošta: Přečten přípis z JNV ve věci vracení konfiskovaného majetku paní Žofii Olšanské. Bude učiněn ještě dotaz na JNV a rozhodnuto bude na příští schůzi. O otevření hostince žádá znovu p. Vašíček. Po diskusi rozhodnuto tuto žádost zamítnut, Hrabové stačí 2 hostince.

Zprávy referentů: Zprávu o zemědělských pracích podal s. předseda. Následkem špatného počasí jsou práce na JZD oproti soukromého sektoru opožděny. JZD nestačilo sklidit otavu, a tím vznikly velké finanční škody. Vinou počasí také vázne výkup brambor. Dodávky v mléku jsou plněny na 106%, v hovězím na 90%, ve vepřovém na 85%. Podána zpráva o proškolení požárních hlídek. Podána zpráva o sběru odpadových hmot.  Aby bylo možno výsledky ve sběru vyhodnotit za celo obec,  je nutno podchytit sběr ve všech sběrnách včetně Šídlovce, kde sběr provádí VŽKG a Vítkovické stavby.

 S. předseda hodnotí slavnostní schůzi u příležitosti oslav Dne armády velmi kladně, příště je nutno zajistit lepší účast. Dostavilo se pouze 142 občanů, což  je málo. S. Pinc podává zprávu o náboru pracovních sil do průmyslu, především žen. Více pozornosti je nutno věnovat náboru do hornictví.

Různé: S. Pinc podává stížnost na zdejší Kovomat. Prodavačka prodává zboží komu chce. S. Vojtovič podává zprávu o úpravách jeviště v hostinci U lípy. Práce nemohou být ukončeny pro nedostatek finančních prostředků. Bude učiněn dotaz na osvětový referát JNV. Zástupce mládeže s. Boruta žádá o radu, jak opravit střechu klubovny, kde zatéká voda. Doporučeno požádat o finance JNV, OR tuto žádost podpoří.

Druhá říjnová schůze se uskutečnila 22. 10. za přítomnosti 6 členů OR.

K minulému jednání: Nábor pracovních sil do průmyslu pokračuje, přednost má nábor do hornictví. V sobotu se koná veřejná schůze s referátem ministra Bacílka o státní disciplině. Byl ustaven výbor SČSP.

Došlá pošta: Přišlo oznámení o konání mimořádné valné hromady JZD. Žádost o zproštění funkce v OR podala s. Žižková. Žádosti nebylo vyhověno s ohledem na připravovanou reorganizaci OR. Přečtena informace o soutěži mezi Občanskými radami  Ostravy.

Zprávy referentů: Zdravotní referát podává zprávu o náboru do zdravotnických hlídek. Do ČSČK se přihlásilo 80 členů. Pokračuje akce náboru do JZD. Výzvu na svoz vápna na pozemky JZD neuposlechli 3 zemědělci. S. předseda podává návrh na podání trestního oznámení a  potrestání pokutou, a to Adámek Václav 300 Kčs, Adámek Alois 1000 Kčs, Karel Chlupatý 1500 Kčs. Za členy povoznického komunálního podniku schváleni zemědělci Zdeněk Sýkora, Karel Šugar, Oldřich Lička, Miroslav Matějka.  Akce 5M: Nevybrané finanční částky je možno použit na rozšíření místního  rozhlasu. Byla  podána zpráva o budování dopravních značek na místních silnicích.

Komentář HN: Velká pozornost je neustále věnována zemědělství a plnění povinných dodávek. Hned na druhém místě je snaha o větší zapojení žen, a to jak do veřejné činnosti tak zejména do pracovního nasazení v průmyslu. Způsob projednávání různých záležitostí ukazuje, že o všem důležitém se rozhoduje v mocenském centru, kterým byl  JNV v Ostravě. Nemohl jsem si nepovšimnout zprávy, že členové OR nebyli ochotni podpořit žádost paní Olšanské na zrušení konfiskace rodinného majetku, která následovala po zcela neoprávněném uvěznění jejího manžela, místního podnikatele Bohumila Olšanského na 6 let do vězení.

7. 12. 2016    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma