Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové - srpen 1947

Události v Hrabové - srpen 1947

 

Schůze Obvodní rady se konala 5. 8. 1947 v 19 hodin v úřední místnosti.  Ve složení Obvodní rady nastala změna,  odstoupila Zdeňka Olivová (KSČ) a vystřídal ji František Šostý.

Řešil se znovu problém chodníka k mlýnskému náhonu, Tento chodnik  je majetkem Boh. Olšanského. Tajemník přečetl návrh žádosti na  jeho veřejné používání.  Žádost s příslušnými podpisy občanstva bude zaslána na ÚNV v Ostra vě. Pro tento návrh hlasovali všichni přítomni mimo Jana Janše a Ant. Štěrby.

Pak se jednalo o vyvlastňování pozemků na Závodí. Na zasedání Obv. rady do Kunčic v této záležitosti byli delegováni  Vl. Opěla, Fr. Vavruška a Ant. Štěrba.

Došlé dopisy: Kancelář presidenta republiky tlumočila díky za blahopřání k jeho narozeninám.  Vzata na vědomí  odpověď Vítkovických železáren ve věci volné jízdenky na železniční dráhu Komárek. O jízdenku nebude žádáno. Dále projednány přípisy ÚNV ve věci průkazů pro invalidy, o spolupráci s vojenskými úřady, o úředních prázdninách, a konzulátech, o používání úředních razítek, o zřízení statistického úřadu  a právního referátu ÚNV, o výpomoci zaměstnanců ÚNV v zemědělství, o knižních konfiskátech, o zatěžování orgánů SNB nedůležitými záležitostmi, o zadávání nutných prací a dodávek v době úředních prázdnin, o zamezení lesních a polních požárů a o zavedení výkazů finanční pomoci v nouzi.

Různé: Oldřich Olšanský se dotazuje, jak dalece pokročila naše žádost o zlepšení veřejného osvětlení. Tajemník oznamuje, že se již uskutečnila pochůzková komise a věc bude v dohledné době vyřízena.

Zd. Černík se dotazuje, jak pokročilo jednání o autobusovém spojení s městem. Vysvětlení podal předseda. Bude svolána veřejná schůze s občany s autodopravcem p. Vávrou.

Ant. Tomáš sděluje, že přípravné práce na stavbu železnice Komárek jsou v plném proudu a stavba bude v brzké době zahájena.

Předseda  Svazu české mládeže Jaroslav Janša bude vyzván k odevzdání  peněz z finanční sbírky na pomoc Rumunsku.

Bezpečnostní referent oznámil, že bezp. odbor se usnesl zamítnut žádost Fobera o státní a národní spolehlivost. Schváleno. Dále oznámil, že žádost Fričové o milost pro jejího manžela byla doporučena ke kladnému vyřízení. Schváleno.

Tím byla schůze ukončena.

 Zapsal: Walter

Komentář HN:  Pokud jde o přístup k mlýnskému náhonu, jde z různých náznaků soudit, že majitel tohoto chodníku brání  v  jeho veřejném  používání.  Vyvlastňování  pozemků na Závodí se dělo v souvislosti se stavbou dnešní  Frýdecké ulice. Stále se jednalo nepříliš úspěšně  o autobusovém spojení s Ostravou.  Nedaří se ani v záležitosti veřejného  osvětlení . Pokud jde o stavbu železnice Komárek, nebyly protesty majitelů příslušných pozemků nic platné.

17. 8. 2016      V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma