Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové - srpen 1950

Události v Hrabové - srpen 1950

 

Schůze Občanské rady se konala  3. 8. 1950 za přítomnosti deseti členů.

Po přečtení zápisu z minulé schůze se hlásí o slovo s. Polach a sděluje, že ve věci zřízení mlékárny v hostinci p. Dvorského postupoval společně s Radou žen, ale věc zůstala prozatím na mrtvém bodě, jelikož v potřebné místnosti je stále vyvařovna.  

Předseda s. Vitoslavský informuje, že žně dopadly uspokojivě a plán byl splněn přes 100%. Oznamuje, že ke Dni horníků se vybralo jako dar 45 q obilnin. Dále informuje, že na základě jeho intervence přivolil JNV věnovat na obecní rozhlas částku 38 tis. Kčs. Zbytek  potřebných peněz bude zapůjčen z fondu JNV.

Současně předseda informuje radu, že zřízení školky v Hrabové bylo komisí JNV schváleno. Byt, který je určen pro školku však je doposud obsazen bývalým řídícím učitelem. S. předseda bude v té věci jednat se s. Matýskem ve věci přestěhovní učitele Hilšera do nového bytu.  

Předseda žádá přítomné, aby podali návrhy na využití částky 113 tis. Kčs, která musí býti využita do konce roku. Jsou zde návrhy na úpravu pošty, sokolského hřiště, hřiště pro mateřskou školku, úpravy cesty ke hřbitovu a úpravy památného  místa u lípy. Předseda dává návrh, aby stavební komise uskutečnila pochůzku po obci za účelem podání návrhů, a to v termínu do 14 dnů.

U zemědělce  Černého byl úřední výmlat. Předseda informuje, že kdyby byl  pan Černý dodržel osevní plán, pak by dodávky splnil. Žádá přítomné o návrh, jak pana Černého potrestat.  Pro informaci uvádí s. Polach, že za každé nedodání 1 q obilí je pokuta 400 Kčs  a u větších zemědělců jednou tolik. S. Malucha dává návrh, aby bylo písemně žádáno nejvyšší potrestání, což schváleno většinou hlasů až na s. Kříbka, který se zdržel hlasování.

Firma Obnova žádá o přidělení místnosti pro rychlosprávkárnu obuvi. Bude dohodnuto s Akčním výborem. 

Projednán přípis, který vyžaduje přidělení  2 rolníků jako soudce z lidu. V úvahu přichází p. Lička Josef a s. Juráková. Lička Josef toto nepřijal a bude za něj určena náhrada.

VŽKG přípisem informuje, že od  1. 9. bude zastávka u kostela v Hrabové  normální. Také sdělují, že se povoluje připevněn rozhlasových  tlampačů na el. sloupy na sídlišti Šídlovec.

S.Polach informuje radu o dodávkách mléka, které se neplní. S. Malucha dává návrh, aby byli všichni neplniči upozorněni na přísné tresty za neplnění dodávek. S. předseda navrhuje, aby vše potřebné zařídil s. Polach, což bylo všemi hlasy  schváleno.

S.předseda končí schůzi s pozdravem  Práci čest!

Zapsal: Josef Mazák

Komentář HN: Stále se jedná o zřízení nové školky. Má být umístěna v 1.patře  staré školy ve 2 místnostech, které obývá rodina učitele Hilšera. Vše závisí na tom, kdy mu bude přidělen náhradní byt.

Z jednání je zřejmé, že mezi členy OR jsou ti revoluční a ti rozumnější. Mezi revoluční zřejmě patří s. Malucha.  Nekompromisně vystupuje proti zemědělcům, kteří mají problémy s povinnými dodávkami.

Stále ještě funguje vedle samosprávy i  tzv. Akční výbor. O jménech jeho členů nejsou  v zápisech z OR žádné údaje.

Hrabová má nového tajemníka, s. Josefa Mazáka.

24. 9. 2016    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma