Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové - únor 1952

Události v Hrabové - únor 1952

 

Na schůzi obvodní rady Hrabové dne 13. 2. se projednávaly v úvodu jednání následující záležitosti: Žádost Břetislava Linharta o povolení oplocení pozemku, žádost Ladislava Kuchaře o povolení postavení šopky. Doporučena byla dřívější  žádost Arnošta Gerolta na postavení plotu a na výsadbu ovocných stromů.

Na vědomí vzat přípis Velitelství požární ochrany, že za službu hasičstva při zábavních podnicích bude vybírán poplatek. Byl projednán požadavek JNV na soupis studní v Hrabové.  Zajistí s. Řeha.

 Na potrestání a nepovolení domácí porážky navržen Sýkora Bedřich. Stejně tak Černý Rudolf, pokud nesplní dodávku vepřového masa. Na mírnější potrestání navrženi Adámek Josef a Aurelie Černá. Od potrestání se upouští u Petrové Anny, Chlupatého Karla, Adámka Antonína, Kudělky Františka, Slívy Felixe, Nováčka Vladimíra, Ličky Vítězslava, Kročka Josefa, Konečného Františka a Adámka Aloise. Od potrestání se upustí u Ličkové Marie, pokud v r. 1952 zvýší dodávky mléka o 1 040 litrů a u Kaloče Vladimíra, pokud zvýší dodávky vepřového masa o 10%.

Na následující  schůzi obvodní rady  27. 2. se opět projednávala žádost o postavení plotu na pozemku Břetislava Linharta. Povolí se, pokud s tím bude souhlasit místní JZD. Postavení šopky u Kuchaře Ladislava se zamítá. Bude odeslán přípis na JNV, že se povoluje domácí  porážka Rudolfu Černému. Obvodní rada doporučí JNV, aby cesta k pozemku Rudolfa Klaudy byla cestou veřejnou.

V záležitosti trafiky po pí. Křižákové usneseno, aby trafika byla přidělena buď firmě Pramen nebo Budoucnosti na horním konci.

Doporučena žádost o udělení milosti Laryšovi. Přípis okresní prokuratury v záležitosti zařazení Oldřicha Vítka do TNP vyřídí s. Mokryš.

Místní Akční výbor NF podal návrh, aby byl vyměněn ředitel osvětové besedy s. Talpa. Na jeho místo je navržen s. Golč. Zařídí Obvodní rada.

Na školení hlasatelů místního rozhlasu bude vyslán s. Josef Mazák a osvětový referent. Schváleno rozdělení odměn 10 000  Kčs jednotlivým referentům.

S. Polach vypracuje plán jarních prací a nechá ho schválit v zemědělské a vyživovací komisi. Technický referent má za úkol se spojit s VŽKG v záležitosti úprav veřejných ploch na Šídlovci.

Instruktor JNV přečetl přípis o jmenování referenta pracovních sil. Bude mít za povinnost zjistit v obci osoby, které doposud nejsou v pracovním poměru. Budou ustaveny dvojice pro nábor pracovních sil.

Předseda s. Vitoslavský upozorňuje všechny členy OR, aby usnesení, projednávané v OR nebyly předčaně prozrazovány veřejnosti. S. Vybíralová podává zprávu o zdravotně závadném bytě Václava Vylegala. S. Řeha podává zprávu, že sběr železného šrotu bude uskutečněn v dubnu. Instruktor JNV činí dotaz, jak  je Osvětová beseda připravena na Mezinárodní den žen. S. Mokryš znovu připomíná, že je nutno zajistit minimaxy pro školu.

Zapsal: Ant. Adámek

Komentář HN: Obvodní rada projednávala i  záležitosti, které má nyní na starosti stavební úřad. Podle čeho asi rozhodovali, zda povolí nebo nepovolí stavbu plotu nebo šopky?

 Za nesplnění dodávek za r. 1951 bylo potrestáno poměrně mnoho zemědělců, byl to zřejmě náročný a pro mnohé nesplnitelný úkol.  Poprvé jsou zmíněny odměny pro členy komisí, částka 10 000 Kč s ohledem na počet členů v komisích nebyla nijak závratná.

15. 11. 2016    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma