Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové - září 1947

Události v Hrabové - září 1947

 

Schůze Obvodní rady se konala 11. září 1947 v 19 hodin za přítomnosti  Ludv. Sobka,  Jos. Kaloče, Ant. Tomáše, Frant. Vavrušky, Jana Janše, Zd. Olivové, Zd. Černíka, Karla Juráka, a  Vl. Opěly. Nepřítomen byl Oldřich Olšanský a Ant. Štěrba.

Z Obvodní rady odstoupil Jan Minář (strana nár.soc.) a jeho náhradník, Josef Tkáč složil do rukou předsedy předepsaný slib.

Předseda se dotazuje, jak dopadlo jednání s Boh. Olšanským ohledně přístupu k mlýnskému náhonu. Náměstek Vlad. Opěla a p. Jurák vysvětlují, že prozatím nebylo nic dohodnuto.  Zprávu o schůzi na Obv. radě v Kunčicích ohledně vyvlastňování pozemků pro novou silnici  podal Vlad. Opěla.

Došlé dopisy: Vzat na vědomí přípis ÚNV o dotaznících ve věci válečných škod, přípis ÚNV o usnesení vlády k opatření ke zvýšení porodnosti, přípis stavebního úřadu ÚNV o určení stavební čáry pro Pastevní družstvo, opatření Úřadu národní bezpečnosti ÚNV proti Benderovcům, přípis ÚNV o evidenci pomníků, památníků a pamětních desek.

Po přečtení dopisu JUDr. Vondráčka projednán případ bývalé Němky Vychodilové a usneseno, aby jí bylo odebráno potvrzení o národní a státní spolehlivosti a dekret o národním správcovství na jejím majetku. O jmenování nového správce bude požádán ÚNV.

Projednán přípis Ústřední osvětové rady v Ostravě o pozdravných adresách k oslavám 30. výročí Říjnové revoluce.

Vzat na vědomí přípis Východomoravských elektráren o omezení spotřeby proudu. Vzat na vědomí přípis Autoklubu RČS o Mezinárodní šestidenní soutěži motocyklů. Došlé plakáty budou vyvěšeny.

Projednán přípis ÚNV o  úloze národních výborů  v branné výchově. Bude ustaven referát branné výchovy a jméno předsedy  ohlášeno na ÚNV.

Různé: Projednána otázka členění národních výborů a prosazení krajského zřízení do ústavy. Předseda Ludvík Sobek přečetl návrh KSČ k této záležitosti a žádal zástupce ostatních stran, aby se k tomu také vyjádřili. Pak bude svolána veřejná schůze, na které se k tomuto tématu vyjádří občanstvo.

Zapsal: Karel Jurák, v.r.

Komentář HN: Podle všeho nebyla uskutečněna změna ve složení OR, nadále se zúčastňuje jednání Zdeňka Olovová a údajný  její náhradník Fr. Šostý není uváděn mezi přítomnými. Důvody odstoupení Jana Mináře (strana nár.soc.) z obvodní rady nejsou známy.

20. 8. 2016    V. S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma