Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové - září 1953

Události v Hrabové - září 1953

 

V tomto měsíci byla uskutečněna jedna řádná a dvě  mimořádné schůze obvodní rady.. Hlavním účelem mimořádných schůzí  byla příprava na Hovory s občany, projednání soutěže mezi OR a NV, vyhodnocení sběru šrotu a  příprava na oslavy VŘSR. Byli na nich přítomni i zástupci masových složek, členové AVNF, výboru KS%C a Výboru žen.

Na řádné schůzi byl obvyklý program.

Došlá pošta: JNV žádá o vytvoření místní komise pro spořivost. Bude projednáno s AVNF a s odbočkou spořitelny v Hrabové. Paní Legierská žádá o pronájem pozemku po bývalém manželovi a snížení nájemného. Bylo doporučeno. Okresní prokuratura se dotazuje, zda je možno doporučit propuštění Kramoliše  Karla, který si odpykává tříleté vězení. Prošetří s. Šostý. Posádková zpráva poslala pochvalné uznání na vojína Pavlíka Vladimíra. Bude přečteno na Hovorech s občany.

Zprávy referentů:  S. Kanclíř podává zprávu o zemědělství. Vinou špatného počasí zažloutla cukrovka. Zelenina je také slabá, květák a kapusta zrakovatí, v Hrabové nejsou pro zeleninu vhodné podmínky. Sklizeň brambor pokračuje dobře.

S. Mazák podává zprávu za nepřítomnou s. Derkáčovou.  Obchody jsou dobře zásobeny bramborami, výkup drůbeže je plněn na 90%. Z řad občanů nejsou k zásobování připomínky. Práce zdejšího zootechnika s. Hotového je hodnocena kladně, doporučuje se zvýšení platové třídy.

S. Šostý hovoří o cikánské otázce. Sotva se pojmou do evidence, zase se odstěhují neznámo kam. Přesto se snažíme získat o těchto rodinách přehled. Kontrola čepování alkoholu v našich hostincích  se provádí pravidelně, podnapilým osobám není podáván. Při přidělování nových učitelů se vyskytla otázka nedostatku bytů. Byl požádán pan Porvis,který má nadměrný byt,  aby pro tyto účely poskytl jednu světnici, ale ten to ostře odmítl. Pokud jde o požární bezpečnost, opět se zavádí požární hlídky, které provádí kontroly v bytech a v usedlostech.

S. Trčková podává zprávu o činnosti osvětové besedy. Beseda nepracuje dobře, za poslední měsíc nebyla svolána žádná schůze. Bude nutno vyměnit ředitele OB, který  na to nestačí. O tuto práci má zájem jeden učitel, požaduje však alespoň jednu světničku, kde by mohl bydlet. Dále s. Trčková hovoří o průběhu soutěže, výsledky jsou dobré, až na sběr odpadových hmot. Připravuje se sestavení agitačních dvojic, které budou navštěvovat jednotlivé zemědělce a informovat o soutěži.

S. Vojtkovič  předkládá zprávu o plnění akce 5M. Plánuje se dokončení vodovodu v délce 300 m, úprava terénu na zastávce Pod břehy, nová vrata a část oplocení na hřbitově, rozšíření Paskovské ulice v úseku Šídlovce.  Letos bylo v obci provedeno 8 novostaveb a několik přestaveb.

S. Pinc hovoří o brigádnické práci v zemědělství, hlavně v JZD. Nyní pomáhají brigádníci na vykopávce brambor.

S. Mazák za nepřítomného předsedu hodnotí práci Výboru žen. Ten pracuje velmi dobře, koná pravidelné schůze s velkou účasti žen. Konají se brigády pro polní práce, plní se různé závazky a fungují i agitační dvojice.

Hodnocení práce tajemníka:  Hodnocení je velmi dobré, je obětavý a plní všechny úkoly. Snaží se vyhovět každému občanovi, hodně se věnuje i zdejšímu JZD. Podle s. Kanclíře  v obci, která má téměř 7 000 obyvatel,  je jeden tajemník a 2 zaměstnanci málo. S. Tajemník musí pracovat téměř každý den dlouho do večera.

Různé: S. Kanclíř žádá, aby posudky, o které žádají různé úřady byly projednávány v radě. Taktéž žádá, aby se různé informace z rady nevynášely mezi občany.

Schůzi ukončil s. Šostý  ve 23 hodin.

Zapsal: Mazák  J.

6. 2. 2017    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma