Navigace: Vladimír Slavík > Územní studie Hrabové - lokalita Poplužní

Územní studie Hrabové - lokalita Poplužní

Tato územní studie je označena číslem ÚS 56/II – 13/2018 a byla zaregistrována do seznamu ÚS dne 20. 3. 2020. Pořizovatelem a  zpracovatelem je útvar hlavního architekta a stavebního řádu  MMO, autorkou je Ing. arch. Simona Guňková.  Studie byla zpracována v únoru 2020 na žádost jednoho z vlastníků pozemků v dotčené lokalitě.

Řešené území  o ploše 4,7 ha se nachází ve střední části Hrabové v okolí ulice Poplužní a v územním plánu je součástí zastavitelné plochy B 225. Na severu je tato lokalita ohraničena  nově vybudovanou komunikací Prodloužená Mostní, na západě hranicí významného krajinného prvku „Na Rybnících“, na východě ulicí „K Pilíkům“ a na jihu na plochou, řešenou v územní studii  ÚS 56 – lokalita Pilíky.  Vlastníky  parcel jsou místní občané V.P., M.P., V.S., P.K, K.K.,  a  Statutární město Ostrava.

V tomto území se počítá s výstavbou cca 40 RD, dopravně napojených  na ul. Poplužní a v budoucnu i na  Prodlouženou  Mostní.  Rodinné domy  jsou situovány kolem nově postavených dopravních komunikací, z nichž hlavní je vedena severojižním směrem a má délku  cca 150 m. Celková délka této vnitřní silniční sítě je 375 m. 

Pro zásobování vodou je navržen vodovodní řád,napojený na stávající na ulici Poplužní.  Splašková kanalizace bude umístěna v trase nových komunikací a svedena do přečerpávácí stanice před potokem Ščučí , ze které se napojí do  stávající jednotné kanalizace DN 500 v ulici Poplužní. Likvidace srážkových vod  ze zastavěných ploch bude primárně řešena zasakováním na jednotlivých pozemcích.

Na str. 3 této územní studie se uvádí: „Dle vyjádření městského obvodu Hrabová ze dne 17.5.2019 je část plochy  B225 nevhodná pro jakoukoliv zástavbu z důvodů vysoké hladiny spodní vody a nefunkčních drenáží. Dle informací vlastníků pozemků k podmáčení nedochází.  Dle sdělení z Oddělení vodního hospodářství odboru ŽP MMO  zde není žádný omezující faktor pro výstavku RD.

 Rada městského obvodu  Hrabová  se touto územní studii zabývala celkem  dvakrát.  Poprve dne  4.9.2019 ve složení Trávníček, Kopitzová, Dolejška, Orkáč, Skalský se  rada usnesla takto:  „RMOb bere na vědomí stanovisko komise VDE ze dne 26.8.2019 k záměrům útvaru HA a SŘ MMO zpracovat územní studii  č. 56/II Hrabová - Poplužní  a nesouhlasí s návrhem parcelace.“

Komentář  HN k tomuto usnesení rady:   V zápise z jednání komise VDE ze dne 26.8.2019 však v souvislosti s touto územní studii není  o „parcelaci“  žádná zmínka!  Členové komise požadovali  změnu územního plánu na ploše B 225,  vyřešení příjezdové komunikace a  vybudování kompletních inženýrských sítí. Radní si to asi popletli s jinou studií.  

Podruhé  dne 8.4.2020 ve složení Trávníček, Kopitzová, Dojejška, Kelnarová, Balušek) se rada usnesla takto:  „ RMOb bere na vědomí územní studii č. 56/II Hrabová – Poplužní, předloženou útvarem HA a SŘ MMO  dne 30.3.2020.“

Komentář HN k tomuto usnesení rady:  Přes zjevné problémy s vysokou hladinou spodní vody v této oblasti a také  s nedostatečně dimenzovanou ul. Poplužní  byla tato územní studie  vzata „na vědomí“. Co bránilo radním vyslovit  k této studii  nesouhlasné stanovisko?

24. 5. 2021 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma