Navigace: Vladimír Slavík > Výbory a komise pro období 2018 - 2022

Výbory a komise pro období 2018 - 2022

 

Jsme na počátku nového volebního období a tvoří se nové výbory a komise. Když  tyto nefungují, je to s místní samosprávou velice špatné.

Není to naštěstí případ Hrabové.  V uplynulých čtyřech letech se především výbory a komise postaraly o to, že naše samospráva byla na potřebné úrovni. Nelze to tvrdit třeba o tehdejší Radě. Stále ji nemohu zapomenout nezodpovědné jednání  při řešení dalších osudů Pilíků. Jakož i nedostatečnou hospodárnost při utrácení peněz z obecní pokladny.

 Ne všichni občané mají potřebu  kandidovat do zastupitelstva.  Jsou i takoví, kteří by chtěli pro potřeby obce uplatnit i své znalosti a schopnosti  jiným způsobem a jsou ochotni tomu věnovat i svůj volný čas. Tedy svým působením ve výborech a v  komisích.

Současná situace je následující. Máme dva výbory zastupitelstva (finanční a kontrolní) a v něm tři zastupitelé a tři aktivní občanky. Těchto  6 občanů vybralo zastupitelstvo  a nepochybuji o to, že uvedené výbory své  povinnosti zvládnou. Jen mám trochu obavu u kontrolního výboru, zda správně chápe svou povinnost informovat o své činnosti veřejnost. Údajně se již sešel a projednal mnohé důležité záležitosti, ale na webových stránkách obce o tom  doposud není žádná zpráva.

Poradních orgánů (komisí)  zřídila Rada doposud šest. Dovolím si k nim zveřejnit následující komentář:

1. Komise výstavby, dopravy a ekologie.   Předseda Jiří Skalský, členové Jana Batelková, Petr Blanár, Stanislav Holiš, Alois Janáček, Martin Krejčíček, Bohumil Rundt, Robin Vašnovský. Je to velmi významná  komise.  Hlavní pracovní náplní bude bezpochyby  realizace úkolů, které  jsou  obsaženy ve „Strategickém rozvoji Hrabové“. A pak operativní úkoly,které bude ukládat Rada. Nejsou vyloučeny ani  iniciativní návrhy členů komise.

2. Komise pro občanské záležitosti. Předsedkyně Alica Strnišťová, členové Martina Nováčková-Kročková, Milada Balušková, Miroslava Pičťáková, Iveta Raková.  Tato komise již prokázala svou užitečnost v minulých letech. Snad  se zlepší snaha o „zviditelnění“ , a to poskytováním informací o činnosti komise  prostřednictvím webových stránek obce.

3. Komise pro děti a mládež. Předsedkyně Radmila Lysáková-Balušková, Šárka Olšáková, Jiřina Kelnerová, Kateřina Zieglerová, Radomír  Orkáč. I tato komise má za sebou velmi úspěšnou sezónu a bohaté zkušenosti.

4. Komise kulturní. Předsedkyně Vladimíra Kopitzová, Věra Kročková, Mirek Houžvička, František Jochec, Věra Procházková. Komise vznikla v roce 2014 a její činnost měla významný vliv na oživení  kulturního dění v obci. Jejím přičiněním ve uskutečnila celá řada organizačně velmi náročných akcí, kterých se zúčastnilo mnoho občanů. Díky tomu se postupně vytváří různé žádoucí občanské iniciativy a  aktivity. Očekává se ještě doplnění  komise o Martina Slepičku.

5. Komise bytová. Předsedkyně Květoslava Hrabovská, Jan Šumbera, Roman Šimůnek. Toto obsazení komise dává záruku, že se v následujícím funkčním období se konečně začne řešit  dlouho odkládaná problematika našeho rozsáhlého bytového fondu. Konkrétně možnosti jeho privatizace a způsob eventuální modernizace při zachování potřebné rentability.

6. Komise povodňová.  Členové Petr Balušek, Petr Blanár, Bohumil Chlupatý, Libor Lyčka, Milan Minář, Bohumil Rundt. Tato komise byla zřízena podle  § 78 odst. 1  zákona o vodách a nedopatřením doposud nebyl jmenován předseda, kterým musí být  podle zákona starosta obce.   Jakožto „zvláštní orgán obce“ má tato komise povinnost  (viz § 78 odst. 3 vodního zákona)  zpracovat celou řadu technických dokumentů, provádět povodňové prohlídky, zabezpečit hlásnou službu a vést povodňovou knihu. Bylo by vhodné o činnosti této komise průběžně informovat občany, a to prostřednictvím webových stránek MOb. Abychom věděli, že se nemusíme obávat případné povodně. A když již  nastane, jak se máme chovat.

Komentář HN k výborům a komisím:  Prozatím je do výborů a komisí  zapojeno 9 zastupitelů a 28 občanů z různých politických stran a hnutí.  Doufejme, že se podaří udržet vysokou úroveň informovanosti o činnosti těchto orgánů, a to jak na webových stránkách obce, tak možná i na stránkách Hrabovských listů.

Rada usoudila,  že není nutné vytvářet komisi  letopiseckou a mediální. Má to svou logiku.  Povinnosti, spojeny  s vedením kroniky jsou popsány v zákoně o kronikách, povinnosti, spojené s obecním časopisem jsou  obsaženy v tiskovém zákoně. Takže kontrolu za dodržování těchto dvou zákonů přebírá na sebe v plném rozsahu kontrolní výbor. A obecní pokladna ušetří na odměnách pro členy těchto již neexistujících komisí.

27. 12. 2018    V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma