Navigace: Vladimír Slavík > Zápis z jednání komise VDE z 13. 2. 2019

Zápis z jednání komise VDE z 13. 2. 2019

 

Především chci poděkovat Jiřímu Skalskému nejen za jeho příkladnou činnost ve funkci vedoucího komise VDE, ale také za to, že  informuje o této činnosti na webových stránkách Hrabové širokou veřejnost.   Vytváří tím základní  podmínky pro realizaci  velmi žádoucí a velmi prospěšné „zpětné vazby“ mezi vedením obce a občany.

Bohužel, význam informovanosti občanů  doposud nepochopili předsedové komisí povodňové, pro děti a mládež a pro občanské záležitosti a také předsedkyně kontrolního výboru. Snad se časem polepší.

Po přečtení uvedeného zápisu komise VDE mě překvapil  veliký počet projednávaných připomínek a námětů. Vysvětlení mám  následující:

1. Je to důsledek nahromaděných problémů z minulých období.

2. Všichni členové komise si uvědomují svou zodpovědnost a jsou mimořádně aktivní.  

Ať je tomu jakkoliv, předseda komise to nemá se stále narůstající agendou  snadné. Ale našel řešení v dělbě práce.  Rozdělí práci při posuzování a při případné realizací  jednotlivých námětů (po jejich schválení radou)  mezi členy komise.

Mé konkrétní připomínky k poslednímu jednání komise VDE jsou následující:

1. Očekával jsem,  že komise VDE bude hlavním „tahounem“ i v   oblasti Strategického plánu rozvoje Hrabové.  Kolik času a úsilí tomu  bylo v loňském roce věnováno! Nyní je třeba doplnit novými členy Řídící skupinu a Skupinu kontrolní a iniciační, což se doposud nestalo. Viz úkoly, obsažené v bodu  7 příslušného dokumentu, schváleného vloni zastupitelstvem.  

2. V Hrabové je nyní aktuálním  problémem  stavba tří bytových domů v blízkosti autobusové smyčky u Šídlovce. V zápise komise VDE je o tom pouze nepatrná zmínka. Přitom jde o velmi závažnou záležitost, která souvisí s celkovou koncepci budoucího architektonického „vzhledu“ Hrabové. Podobně je to i u pozemku mezi školou a Domovskou ulicí. Ani o jeho dalším využitím komise nejednala, což považuji za velkou chybu. Snad se tak stane na příštím jednání.

3. Problematika Územního plánu města Ostravy.  Rada  MOb Hrabová dne  28. 11. 2018 projednala žádost Hlavního architekta SMO o podání připomínek ke stávajícímu Územnímu plánu města Ostravy. Komise VDE (viz bod 10) dala podnět k několika úpravám, ale pominula (podle mého názoru) to podstatné. Nadále je v platném ÚP zakotvena trasa budoucí Jižní tangenty přes jihovýchodní oblast Hrabové a koridor pro  budoucí železniční vlečku Paskov - Průmyslová zóna. Těmito stavbami, pokud se v budoucnu uskuteční, bude zcela znehodnocena jižní část Hrabové. A komise VDE k tomu nezaujala žádné stanovisko. Snad se o tom bude jednat příště.

5. 3. 2019    V.S.

 

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma