Navigace: Vladimír Slavík > Zastupitelstvo Hrabové 31.1.2018

Zastupitelstvo Hrabové 31.1.2018

 

Hlavním bodem programu bylo přemístění stavby nové školky ze Šídlovce do středu obce.

Zasedání se zúčastnilo všech patnáct zastupitelů, konkrétně   Balušek, Dvořák, Hrabovská,Chlupatý, Kopitzová, Lyčka, Naď,  Novák,  Orkáč,  Petana, Pospěch,  Rundt, Strnišťová, Šumbera, Trávniček.

Pro přemístění školky byly vzneseny následující argumenty:  Očekává se zvýšená výstavba RD ve střední a v jižní části obce (a tím i více zde bydlících  dětí).   V okolí radnice jsou větší možnosti pro pobyt dětí v přírodě. Bude možno využívat  v případě nepříznivého počasí  i prostor budoucího Kulturního domu.

Po rozsáhlé  debatě se s těmito argumenty ztotožnilo 13 zastupitelů, dva ( J. Dvořák, M. Orkáč) byli proti.

Zvítězila „moudrost“  nad „groši“.

Velice mě překvapil včerejší názor  pana tajemníka Jana Sochy na Hrabova.info:

„Kdyby se o školce nediskutovalo 15 let a nezměnilo se na poslední chvíli místo výstavby (a tím i projekt), mohla být dávno hotova a za daleko méně peněz. Zde osobně vidím podstatu všech problémů“.

Jakoby pan tajemník nechápal význam zastupitelské demokracie. S oblibou říkám, že „všichni jsme si rovni, ale zastupitelé jsou rovnější“. To proto, že dostali důvěru občanů ve volbách a rozhodují o důležitých otázkách i ve jménu svých voličů. Odborně řečeno, mají jejich mandát, neboli pověření. Také chápu, že  optimální vyřešení některých složitějších problémů  vyžaduje  delší dobu, třeba i 15 let.  Je to případ i naší školky. Staví se na sto let a stojí mnoho peněz.

Zastupitelé měli výsostní právo k tomuto rozhodnutí a všichni (včetně pana tajemníka) bychom to měli respektovat a ne dodatečně  toto rozhodnutí zastupitelů nyní  veřejně kritizovat. Nejeví se mi to od pana tajemníka  příliš profesionální. Zodpovídá za bezchybný chod úřadu a ne za rozhodování zastupitelů. 

Ještě si dovolím jednu otázku k panu Dvořákovi. Kdyby se stavělo na ul. V. Huga, kde by byla po dobu výstavby  „provizorní“ školka?  Na tento detail se jaksi v těchto diskusích zapomnělo. Odpověď na tuto otázku by mě velice zajímala. Pochopitelně i privizorní školka musí odpovídat všem hygienickým předpisům. Hlavně vybavení sociálních zařízení. Tím míním WC a koupelnu.  

26.6.2020      V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma